Niezbędne elementy diety psa i kota.pdf

(4673 KB) Pobierz
673592740 UNPDF
52 Zoobiznes
Jakie są niezbędne elementy
Wszystkie karmy komercyjne dostępne na rynku jako karmy pełnoporcjowe
powinny być kompletne i zbilansowane w świetle obowiązujących przepisów prawnych
w Unii Europejskiej. Producenci, aby wyróżnić swój produkt lub przekonać właściciela
zwierzęcia, często tworzą systemy gradacji karm, które przeważnie nie przekładają się
na rzeczywiste walory produktu. Na jakie elementy zwracać uwagę przy wyborze
karmy i co rzeczywiście jest niezbędne, a co wątpliwe w codziennej diecie psa czy kota?
Sybilla Berwid-Wójtowicz,
doktor nauk weterynaryjnych
Regulacje i przepisy
Zawartość składników pokarmo-
wych (czyli stanowiących kilkanaście
lub kilkadziesiąt procent składu karmy),
a także odżywczych (stanowiących
tylko kilka procent lub poniżej 1 proc.)
tylko w niewielkim stopniu jest regu-
lowana przez przepisy. Szczegółowe
regulacje prawne dotyczą niektórych
mikroelementów, jak np. pierwiastki
śladowe (miedź, jod, żelazo, mangan,
selen, cynk), witaminy (witamina D),
które na etykiecie mogą być opisywane
pełną nazwą związku chemicznego
lub skrótem z l isty E.
Tak naprawdę organizacje
wydające konkretne zale-
cenia (AAFCO, FEDIAF)
pozwalają producentom
na dość duże widełki
w kwestii składników po-
karmowych, wyznaczając
tylko niektóre minima
i maksima. Na etykietach
karm informacje często
umieszczane są w różnych
jednostkach (g/kg, proc.
w 100 g czy inne), co unie-
możliwia wiarygodne po-
równywanie ze sobą róż-
nych produktów. Musimy
pamiętać, że dostarczenie
nabywc y prawdz iwe j
informacji jest podstawą
w budowaniu jego zaufa-
nia i lojalności. Jeśli nawet
nasi klienci niekoniecznie
chcą czytać dokładnie
et yk iet y, my musimy
umieć w zwięzły sposób
powiązać niektóre fakty
i przedstawić konsumen-
towi ich obiektywną ocenę
lub porównać produkty.
K ażdy pokarm jest wy-
tworzony z produktów
lub półproduktów żywno-
ściowych, które powinny
być wymienione w ko-
lejności malejącej na etykiecie karmy
jako składniki bądź skład szczegółowy.
Z kolei dobór i ilość zastosowanych
w karmie produktów, zapewniają od-
powiedni skład chemiczny i właściwe
proporcje składników pokar-
mowych wyrażane w postaci
analizy podstawowej, także
obowiązkowo umieszczanej
na etykiecie. Przeważnie
w ramach analizy chemicz-
nej podawana jest zawartość
w karmie: białka, tłuszczu,
włókna i tzw. popiołu.
Składniki pokarmowe są
wyrażane w procentach,
a to, co dopełnia 100 proc.,
to węglowodany oraz woda
(poziom wilgotności kar-
my). Przeważnie wyższa
wilgotność karmy zwiększa
jej smakowitość, jednak wy-
maga ona większego zabez-
pieczenia przed zepsuciem
i wiąże się z dodawaniem
syntetycznych konserwan-
tów. Wykorzystywanie pro-
duktów świeżych (np. kur-
czak) wpływa na obecność
w produkcie wyższej jakości
źródła białka niż zastosowa-
nie wstępnie przetworzonych
półproduktów (np. mączka
z kurcząt, suszone mięso).
Ale jedynym gwarantem
jakości karmy jest wewnętrzny system
oceny i uznane międzynarodowe cer-
tyikaty potwierdzające utrzymywanie
najwyższych standardów (np. system
HACCP, certyikaty ISO). Są to dowody
(weryikowane przez audyty zewnętrzne)
na utrzymanie standardów określonych
na etykiecie i gwarancja dla konsumenta,
że producent trzyma się swoich marketin-
gowych zapewnień.
Na pierwszy rzut oka komercyjna karma
wygląda bardzo jednorodnie,
jednak nawet najprostsza karma
składa się z szeregu optymalnie połączonych
i zbilansowanych składników,
które wpływają
na jej skład szczegółowy
karma
składniki
składniki
pokarmowe
i odżywcze
Rynek Zoologiczny | marzec 2011
codziennej diety psa i kota?
673592740.037.png 673592740.038.png 673592740.039.png 673592740.040.png
 
673592740.001.png
 
673592740.002.png 673592740.003.png 673592740.004.png 673592740.005.png 673592740.006.png 673592740.007.png 673592740.008.png 673592740.009.png 673592740.010.png 673592740.011.png 673592740.012.png 673592740.013.png
Zoobiznes
53
Składniki pokarmowe badane w wyniku analizy chemicznej, których poziom
jest gwarantowany w karmie, oraz źródła pokarmowe, z których pochodzą
Składniki pokarmowe
(analiza chemiczna *)
Źródła
Funkcja
Dorosły pies **
Dorosły kot **
Białko (białko surowe)
Produkty pochodzenia
zwierzęcego, roślinne
wyciągi białkowe (gluteny),
rośliny strączkowe
Składnik budulcowy
struktur białkowych
w organizmie oraz funkcje
energetyczne
18
25
Tłuszcz (olej surowy,
niezbędne kwasy
tłuszczowe)
Tłuszcze, oleje, mięso,
produkty pochodzenia
zwierzęcego, rośliny oleiste
Składnik energetyczny,
element budulcowy błon
i funkcje regulacyjne,
wspomaganie odporności,
ale też funkcje zapasowe
5,5
9
Węglowodany (bezazotowce
wyciągowe, włókno)
Produkty pochodzenia
roślinnego, mączki, otręby
Składnik energetyczny
(funkcje zapasowe), funkcje
regulacyjne dla mikrolory
jelitowej (prebiotyki)
Węglowodany strawne
stanowią resztę dla 100 proc.
w analizie chemicznej, ich
brak w diecie jest przyczyną
zaburzeń rozwoju
Węglowodany strawne
stanowią resztę dla
100 proc. w analizie
chemicznej, ich brak
w diecie jest przyczyną
zaburzeń rozwoju
Woda (wilgotność) Woda, wilgoć w karmie
40 ml na kg mc.
40 ml na kg mc
Witaminy
Produkty pochodzenia
zwierzęcego i roślinnego,
suplementy witaminowe
Składniki mające działanie
regulacyjne w organizmie,
których niedobory
prowadzą do zaburzeń
funkcjonowania
Osobne wytyczne
Osobne wytyczne
Składniki mineralne
(popiół)
Produkty pochodzenia
zwierzęcego i roślinnego,
suplementy mineralne
Składniki mające działanie
regulacyjne w organizmie,
których niedobory
prowadzą do zaburzeń
funkcjonowania
Osobne wytyczne
Osobne wytyczne
* nazwa składnika jeżeli jest wymieniany i oznaczany w analizie podstawowej
** minimalne zapotrzebowanie 2 proc. dla karmy podstawowej o wartości 4.0 kcal ME/g w suchej masie na podstawie aktualnych wytycznych
obowiązujących w UE (FEDIAF)
Pokarm
dobrze przyswajalny
Najłatwiej ocenić, czy zwierzę dobrze
przyswaja pokarm, po analizie tego,
co wydala. Im mniejsza masa i lepiej
uformowane odchody, o mało inten-
sywnym zapachu, tym lepiej pokarm
jest przyswajany. Po prostu zwierzę
nie może więcej wydalać niż je, bo prowa-
dzi to do poważnych niedoborów, a nawet
rozwoju chorób. Elementem obecnym
w diecie komercyjnej, który działa regu-
lująco i wspierająco na procesy trawienia
w karmach dla zwierząt, jest włókno
(w produktach ludzkich składnik ten
nazywany jest błonnikiem). Włókno
oznacza frakcje węglowodanów zło-
żonych, które nie są trawione przez
przewód pokarmowy zwierzęcia
i spełniają funkcje odżywcze dla
mikrof lory jelitowej, wspomagając
wydalanie odchodów z organizmu.
Oczywiście nie każde włókno i nie każda
jego ilość jest dla zwierzęcia korzystna,
dlatego pomagając w doborze karmy,
powinniśmy zwracać baczną uwagę
nie tylko na źródło białka w diecie (drób,
mięso czerwone czy ryby), ale także
na źródło włókna prebiotycznego (pulpa
buraczana, korzeń cykorii, celuloza
oczyszczona, włókno owsiane, otręby
z pełnego ziarna). Prawidłowo dobra-
na pod tym względem karma będzie
miała optymalną, wysoką strawność,
a zwierzę nie będzie cierpiało na wzdęcia
czy niestrawności. W przypadku kotów
odpowiednio wysoki poziom włókna
wspomaga wydalanie kul włosowych
(tzw. trichobezoarów) i redukuje nie-
przyjemny zapach z kuwety nawet
o 1/5 (wyniki badań klinicznych
z udziałem włókna z cykorii). Ma to także
wpływ na podwyższenie biernej odpor-
ności, ponieważ aż 70 proc. odporności
jest związane z równowagą mikrolory
bakteryjnej. Wiąże się to także z faktem, że
odpowiednio dobrane włókno wpływa na
wzrost poziomu pozytywnych biidobak-
terii w jelitach, które wypierają patogeny
i bakterie gnilne z przewodu pokarmo-
wego zwierzęcia. Od prawie pół wieku
wpływ włókna pokarmowego na życie
i dobrostan zwierząt jest przedmiotem
badań naukowych i klinicznych, a ich
wyniki znajdują swoje zastosowanie
w formułach wspomagających strawność
karm funkcjonalnych.
Pokarm przygotowywany w domu
przez wiele osób jest uznawany za zdrow-
szy niż karmy komercyjne. Rzadko
jednak jest analizowany, pomimo tego,
że przeważnie jest całkowicie niezbi-
lansowany. Często w stosunku do po-
karmów gotowych padają zarzuty, że są
sztuczne i monotonne, a te przygotowy-
wane przez właścicieli zwierząt uważane
są za urozmaicone (wędliny, wysoko
przetworzony ryż i czasem warzywa).
Składników używanych do kompozycji
takiego posiłku właściciel zwierzęcia
nie kontroluje, więc nie wie, czy i w ja-
kim stopniu są one w ogóle wartościowe.
Nie wie też, w jakim stopniu taki posiłek
jest zbilansowany, ani ile jest w nim biał-
ka, tłuszczu, włókna i węglowodanów
strawnych (średnio strawność posiłków
przygotowywanych przez właścicieli
jest niższa o 20-30 proc. w stosunku
do karm komercyjnych). Wszystkie
te elementy sprawiają, że zwierzę, aby
pokryć podstawowe zapotrzebowanie
na składniki pokarmowe i odżywcze,
musi zjeść pokarmu domowego dużo
więcej niż komercyjnego (średnio
4 razy więcej niż suchej karmy, i 2 razy
więcej niż wilgotnej), co przeważnie jest
mylnie przez właściciela interpretowane
jako wyższa smakowitość posiłków
przygotowywanych w domu…
marzec 2011 | Rynek Zoologiczny
673592740.014.png 673592740.015.png 673592740.016.png 673592740.017.png
 
673592740.018.png
 
673592740.019.png 673592740.020.png 673592740.021.png 673592740.022.png 673592740.023.png 673592740.024.png 673592740.025.png 673592740.026.png 673592740.027.png 673592740.028.png 673592740.029.png 673592740.030.png 673592740.031.png 673592740.032.png 673592740.033.png 673592740.034.png 673592740.035.png 673592740.036.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin