Śledzie na słodko.doc

(21 KB) Pobierz
Śledzie na słodko

Śledzie na słodko

Składniki ( 4 porcje):

-50 dag filetów śledziowych

-2 łyżki cukru

-1/4 szklanki oleju

-4 łyzki octu winnego

-4 łyzki koncemtratu pomidorowego

-30 dag cebuli

-15 dag rodzynek

-liść laurowy

-kilka ziarenek gorczyce i ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

   W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Alać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić kilkanaście minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Garnek zdjąć z ognia, dodać gorczycę i 3/4 rodzynek. Odstawić do czasu, aż sos wystygnie.

   Pokrojone na kawałki sledzie układać w słoiku warstwami, każdą pezkładając warstwą ostudzonego sosu. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni (w lodówce śledzie mogą stać ok.2 tygodni).

   Przec podaniem śledzie ułożyć na półmisku, posypać resztą rodzynek oraz udekorować piórkami cebuli i natką.

Przepis z Tele Tygodnia Nr 49 2 grudnia 2002r.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin