ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
DR. EDWARD HOWELL
Wprowadzenie przez Victoras Kulvinskas, M.S.
Tłumaczył: Aleksander A. Kwiatkowski
LOTUS
PRESS
Twin Lakes, Wisconsin
OŚWIADCZENIE
Niniejsza książka jest opracowaniem, którego zamiarem nie było podawanie gotowych sposobów na diagnozę lub leczenie. Informacje zawarte w tej książce nie powinny być postrzegane jak zamiennik konsultacji ze specjalistą d/s zdrowia.
© 1994 National Enzyme Company, Forsyth, Missouri.
Wydanie drugie: Powiększone i poprawione.
Opublikowano przez Lotus Press Marzec 1994 2 3 4 5 99 98 97 96
ISBN 0-941524-28-0
Library of Congress Catalog Card Number 94-75625
PRINTED IN THE USA
UWAGI OD EDYTORA
Ta klasyczna książka na temat Koncepcji Enzymów Pokarmowych (Food Enzyme Concept) sformuowana i dopracowywana przez Dr. Edwarda Howella została [napisana w 1939 roku] po raz pierwszy opublikowana w 1946 roku lecz pod innym tytułem t.j. „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (Znaczenie Ezymów Pokarmowych w Trawieniu i Metabolizmie). W 1980 roku została ponownie wydana pod innym tytułem, a manowicie „Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności”, oraz wzbogacona o wywiad z autorem przeprowadzonym przez znanego dietetyka, autora i wykładowcę witariańskiego Victorasa Kulvinskas’a, M.S.
Obecne wydanie zawiera wszystkie dodatkowe materiały zaprezentowane w wydaniu z 1980 roku z niewielkimi poprawkami i modyfikacjami w celu przyjrzystości przekazu. Ponad to dodano nowszy wywiad z Dr. E. Howellem a poprzedni wywiad został zamieszczony w Dodatku 1, na końcu książki.
Dla lekarzy, naukowców, badaczy, dla wszystkich, którzy chcą dotrzeć do źródeł literatury naukowej, literatury która wspomogała Dr. Howella w rozwinięciu nowej rewolucyjnej koncepcji Enzymów Pokarmowych, lista pozycji literaturowych cytowanych w tej książce przekroczyła 700 pozycji, pozycji naukowych wspierających jego koncepcję, chociaż jedynie 400 zostało zacytowanych w niniejszej książce (w tym tłumaczeniu bibliografia została poszerzona i uzupełniona). To daje pewien wgląd zainteresowanemu czytelnikowi o ilości materiału dotyczącego tego tematu, materiału istniejącego już w tamtych latach. Od tego czasu pojawiło się tysiące publikacji naukowych na tematy poruszane w niniejszej książce.
Jako pomoc w lepszym ogarnięciu materiału zawartego w tej książce przez laika dodano na końcu słownictwo terminów naukowych użytych w tekście [od tłumacza: terminy naukowe zostały przetłumaczone w tekście głównym, więcej informacji można uzyskać w opracowaniach biochemicznych i medycznych] przez co czytelnicy bardziej niż poprzednio zostaną poinformowani i bardziej świadomi ścisłych związków pomiędzy odżywianiem a zdrowiem fizycznym i umysłowym. Naszym zamiarem oraz nadzieją jest to aby obecny wygląd z dodatkowymi informacjami, prowadził do głębszego zrozumienia pionierskiej pracy Dr. Howella oraz posłużył pomocą w podejmowaniu decyzji odnośnie diety i jej powiązań z tryskającym stanem zdrowia i długowiecznością!
PRZEDMOWA
Przedmowa autora do wydania tej książki z 1946 roku
W 1934 roku przygotowałem krótki rękopis zatytułowany „Are Food Enzymes Important in Digestion and Metabolism?” (Czy Enzymy Pokarmowe są ważne dla Trawienia i Metabolizmu) oddając go do krytycznej oceny Prof. H.C. Shermanowi z Columbia University, drugą kopię Prof. W.H. Howell’owi z Johns Hopkins University. Wtedy ta koncepcja była zupełnie nowa, dlatego zachodziła konieczność pełnej i kompetentnej oceny. W następnych latach otrzymałem mnóstwo wartościowych uwag i sugestii od wielu specjalistów parających się tematem enzymów. Obecny rękopis został napisany w 1939 roku i zawiera dodatkowe pozycje literaturowe jakie pojawiły się w tym czasie. Materiały których nie włączono w obecny tekst jak również materiały jakie nagrmadziły się do roku 1939 mam nadzieję, że będą opublikowane stopniowo w późniejszych wydaniach.
Ponieważ jest to nowe podejście do zagadnienia dietetyki, nie powinno się wymagać, że obecne wysiłki mogą być czymś więcej niż jedynie wstępem do bardziej dojrzałej i rozwiniętej kompilacji. Nadal szukam pomocy u osób biegłych w tym temacie aby oceniły moją pracę, poprzez wymianę korenspondencji, po to aby wskazać na ewentualne błędy i niejasności w podawanej informacji lub/i wywodu logicznego tej pracy.
Mam nadzieję, że ze względu na nowatorskie podejście jaką jest koncepcja enzymów pokarmowych, logicznym podejściem do rozwiązania tego wyzwania, będzie tolerancja i uznanie, że jest nadal konieczna dalsza wnikliwa praca w celu zwiększenia zainteresowania, rozwijanie meritum tej sprawy, ewentualne błędy w logice oraz podanych faktach, będą wzięte pod uwagę, wszystko z powodu nagłości w formułowaniu niniejszej przeglądowej prezentacji na ten nowatorski temat.
Edward Howell
Chicago, Illinois. 28 Luty 1946 r
SPIS TREŚCI
Strona
Uwagi od Edytora
1
Przedmowa autora z 1946 roku
2
Wstęp (Viktoras Kulvinskas, M.S)
4
Specjalny wywiad z Dr. Howellem
16
Rozdział 1. Znaczenie Enzymów pokarmowych w odżywianiu
28
Rozdział 2. Wchłanianie enzymów w jelitach
30
Rozdział 3. Porównawcze poziomy enzymów w płynach ustrojowych
37
Rozdział 4. Wpływ rodzaju pożywienia na wydzielanie enzymów
41
Rozdział 5. Efektywność Enzymów pokarmowych w trawieniu
45
Rozdział 6. Hypertrofia trzustki na diecie termicznie zniszczonej żywności
48
Rozdział 7. Zawartość enzymów w płynach ustrojowych w czasie choroby
52
Rozdział 8. Dietetyczna rola enzymów egzogennych
57
Rozdział 9. Enzymy w osoczu krwi i moczu u zwierząt
61
Rozdział 10. Wartości pH dla enzymów endo i egzogennych
64
Rozdział 11. Nieodzowny składnik kompleksu enzymowego
66
Rozdział 12. Wchłanianie i przemieszczanie się enzymów wraz z limfą
69
Rozdział 13. Enzymy w płynach ustrojowych u zdrowych i chorych osób
75
Rozdział 14. Nadrzędna rola enzymów w zdrowiu i chorobie
85
Rozdział 15. Porównawcze zestawienie śmiertelności dla zwierząt z założonymi przetokami na przewód żółciowy i trzustkowy
87
jaaania