SZKOLNY KONKURS O ZDROWIU
.......................................................................................................................................................
Imię i nazwisko, klasa
1. Wyjaśnij, co to jest bulimia.
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
2. Nieprawdą jest, że jadłowstręt psychiczny:
a) najczęściej pojawia się u dziewcząt w okresie dojrzewania,
b) prowadzi do wychudzenia i wyniszczenia organizmu,
c) to inaczej anoreksja,
d) nie wymaga leczenia
3. Do chorób brudnych rąk należy:
a) angina b) włośnica c) owsica d) malaria
4. Włośnicą można się zarazić przez:
a) brudne ręce
b) zakażone mięso wieprzowe
c) wodę zawierającą jaja pasożyta
d) kontakt z chorym na włośnicę zwierzęciem
5. Brak jakiej witaminy powoduje:
a) „kurzą ślepotę” – niewidzenia barw o zmroku? .........
b) szkorbut? ........
c) pękanie skóry w kącikach warg? ........
d) chorobę beri-beri? ........
e) słabą krzepliwość krwi? ........
f) krzywicę? ........
6. Wśród wymienionych wyżej produktów podkreśl „produkty budulcowe”:
mleko, olej, marchew, jaja, ziemniaki, bób, mięso, cukier, mąka, sery
7. Przekreśl produkty, które należy wyeliminować ze zdrowej diety:
marchewka, chipsy, chleb razowy, batonik „Mars”, lody bakaliowe, mleko, hamburgery, jabłka, twaróg, orzeszki solone, miód, pomidory
8. Podkreśl produkty spożywcze będące obfitymi źródłami cholesterolu:
masło, wątróbka, olej rzepakowy, smalec, jaja, margaryna, łój, masło roślinne
9. Do podanych funkcji składników pokarmowych dopisz ich nazwy:
a) zapasowy materiał energetyczny - .............................................................
b) regulatory procesów życiowych i materiał budulcowy - ...........................
c) materiał budulcowy - .................................................................................
d) regulatory procesów życiowych - ..............................................................
10. Jaką rolę pełnią i w jakich produktach występują wybrane biopierwiastki?
Do każdego biopierwiastka dopisz właściwą cyfrę i literę.
I. Składnik zębów i kości, bierze udział w krzepnięciu krwi.
II. Składnik kości i zębów.
III. Składnik kości niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
IV. Wchodzi w skład hemoglobiny i dzięki temu możliwy jest transport tlenu i dwutlenku węgla, składnik mięśni.
V. Składnik hormonu tarczycy.
VI. Wzmacnia szkliwo zębów.
B – herbata, pasty do zębów z fluorem
C – śliwki, natka pietruszki
D – ryby, mleko i jego przetwory
E – sól jodowana, owoce morza
F – soja, kakao, orzechy, kasza gryczana
Magnez .... .... Wapń .... .... Jod .... ....
Fosfor .... .... Fluor .... .... Żelazo .... ….
11. Na czym polega tzw. palenie bierne?
..............................................................................................................................................................................................................................................................
12. Jakie szkodliwe substancje zawiera dym tytoniowy? (Wymień 3 przykłady).
13. Dokończ zdanie.
Palenie tytoniu powoduje wiele chorób, takich jak:
a) ...................................................................................................................
b) ...................................................................................................................
c) ..................................................................................................................
d) ..................................................................................................................
Szkolny konkurs o zdrowiu
zadania
Ilość punktów
1.
Nadmierne spożywanie pokarmów (objadanie się ), a następnie wymuszanie wymiotów lub zażywanie środków przeczyszczających
2
2.
d
1
3.
c
4.
b
5.
a- A, b- C, c- B2, d- B1, e- K, f- D
6
6.
mleko, jaja, bób, mięso, sery
2 ½
7.
chipsy, batonik Mars, hamburgery, orzeszki solone
8.
masło, wątróbka, smalec, jaja, łój
9.
a- tłuszcz, b- sole mineralne, c- białka d- witaminy
4
10.
magnez- III F, wapń- I A, jod- V E, fosfor- II D, fluor- VI B, żelazo- IV C
11.
przebywanie w towarzystwie osób palących i wdychanie dymu tytoniowego
12.
nikotyna, tlenek węgla, substancje drażniące, substancje smołowate
3
13.
rak płuc, jamy ustnej, gardła, krtani, przewlekłe zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, stany zapalne oraz wrzody żołądka, choroba wieńcowa, uszkodzenia płodu.
jaaania