konkurs o zdrowiu.doc

(84 KB) Pobierz
SZKOLNY KONKURS

 

SZKOLNY KONKURS O ZDROWIU

 

 

 

.......................................................................................................................................................

Imię i nazwisko, klasa

 

1.     Wyjaśnij, co to jest bulimia.

.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2.     Nieprawdą jest, że jadłowstręt psychiczny:

a)     najczęściej pojawia się u dziewcząt w okresie dojrzewania,

b)    prowadzi do wychudzenia i wyniszczenia organizmu,

c)     to inaczej anoreksja,

d)    nie wymaga leczenia

3.     Do chorób brudnych rąk należy:

a) angina           b) włośnica               c) owsica               d) malaria 

4.     Włośnicą można się zarazić przez:

a)     brudne ręce

b)    zakażone mięso wieprzowe

c)     wodę zawierającą jaja pasożyta

d)    kontakt z chorym na włośnicę zwierzęciem

5.     Brak jakiej witaminy powoduje:

a)     kurzą ślepotę” – niewidzenia barw o zmroku?                .........

b)    szkorbut?                                                                            ........

c)     pękanie skóry w kącikach warg?                                       ........

d)    chorobę beri-beri?                                                              ........

e)     słabą krzepliwość krwi?                                                     ........

f)      krzywicę?                                                                           ........

6.  Wśród wymienionych wyżej produktów podkreśl „produkty budulcowe”:

mleko, olej, marchew, jaja, ziemniaki, bób, mięso, cukier, mąka, sery

7. Przekreśl produkty, które należy wyeliminować ze zdrowej diety:

marchewka, chipsy, chleb razowy, batonik „Mars”, lody bakaliowe, mleko, hamburgery, jabłka, twaróg, orzeszki solone, miód, pomidory

  8.  Podkreśl produkty spożywcze będące obfitymi źródłami cholesterolu:

   masło, wątróbka, olej rzepakowy, smalec, jaja, margaryna, łój, masło roślinne

9.  Do podanych funkcji składników pokarmowych dopisz ich nazwy:

a)     zapasowy materiał energetyczny - .............................................................

b)    regulatory procesów życiowych i materiał budulcowy - ...........................

c)     materiał budulcowy - .................................................................................

d)    regulatory procesów życiowych - ..............................................................

10. Jaką rolę pełnią i w jakich produktach występują wybrane biopierwiastki?

     Do każdego biopierwiastka dopisz właściwą cyfrę i literę.

I. Składnik zębów i kości, bierze udział w krzepnięciu krwi.

II.                Składnik kości i zębów.

III.             Składnik kości niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

IV.            Wchodzi w skład hemoglobiny i dzięki temu możliwy jest transport tlenu i dwutlenku węgla, składnik mięśni.

V.                Składnik hormonu tarczycy.

VI.            Wzmacnia szkliwo zębów.

 

       A – mleko, twaróg, mięso

       B – herbata, pasty do zębów z fluorem

       C – śliwki, natka pietruszki

       D – ryby, mleko i jego przetwory

       E – sól jodowana, owoce morza

       F – soja, kakao, orzechy, kasza gryczana

 

       Magnez .... ....                  Wapń .... ....                   Jod .... ....

       Fosfor .... ....                     Fluor .... ....                    Żelazo .... ….

 

11. Na czym polega tzw. palenie bierne?

..............................................................................................................................................................................................................................................................

12. Jakie szkodliwe substancje zawiera dym tytoniowy? (Wymień 3 przykłady).

..............................................................................................................................................................................................................................................................

13. Dokończ zdanie.

Palenie tytoniu powoduje wiele chorób, takich jak:

a)     ...................................................................................................................

b)    ...................................................................................................................

c)     ..................................................................................................................

d)    ..................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA ODPOWIEDZI

Szkolny konkurs o zdrowiu

 

 

Numer

zadania

Poprawna odpowiedź

Ilość punktów

1.

Nadmierne spożywanie pokarmów (objadanie się ), a następnie wymuszanie wymiotów lub zażywanie środków przeczyszczających

2

2.

d

1

3.

c

1

4.

b

1

5.

a- A, b- C, c- B2, d- B1, e- K, f- D

6

6.

mleko, jaja, bób, mięso, sery

2 ½

7.

chipsy, batonik Mars, hamburgery, orzeszki solone

2

8.

masło, wątróbka, smalec, jaja, łój

2 ½

9.

a- tłuszcz, b- sole mineralne, c- białka d- witaminy

4

10.

magnez- III F, wapń- I A, jod- V E, fosfor- II D, fluor- VI B, żelazo- IV C

6

11.

przebywanie w towarzystwie osób palących i wdychanie dymu tytoniowego

1

12.

nikotyna, tlenek węgla, substancje drażniące, substancje smołowate

3

13.

rak płuc, jamy ustnej, gardła, krtani, przewlekłe zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, stany zapalne oraz wrzody żołądka, choroba wieńcowa, uszkodzenia płodu.

4

                                                                             

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin