SCHAB PO STAROPOLSKU.doc

(22 KB) Pobierz
SCHAB PO STAROPOLSKU

SCHAB PO STAROPOLSKU
Schabowy ( plastry rozklepane ),
Do panierki - jajka, mąka wymieszana z tartą bułką ( ja do panierki dodaję rownież sól ), papryka czerowona ( pół dużego strąka ) pokrojona w drobną kostkę, boczek wędzony ( pokrojony w drobną kostkę ), kilka ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę, jedna mała cebulka drobno posiekana, dwa ząbki czosnku roztarte, przyprawy - papryka słodka czerwona suszona, pieprz czarny mielony ( może być potrzebna odrobina soli ale ze względu na słoność boczku i kiszonych raczej niewiele, mąka do zagęszczenia sosu, bulion do sosu Schabowe solimy i pieprzymy, panierujemy, obsmażamy na smalcu (raczej niewielka ilość ) na złoty kolor, odkładamy na talerz, wrzucamy na patelnię boczek i przesmażamy aż puści tłuszczyk, dorzucamy cebulkę i czosnek, przesmażamy, opruszamy mąką w takiej ilości, aby cały tłuszcz połączył się z mąką, przesmażamy. Dodajemy bulionu w takiej ilości, aby sos był raczej gęsty. dorzucamy ogórki, dusimy pod przykryciem (dodając bulionu w razie konieczności). Po ok. 10 minutach dokładamy paprykę, mieszamy, dodajemy bulionu aby troszkę rozrzedzić, do sosu wkładamy schabowe najlepiej tak, aby pokryć je sosem lub składnikami z sosu) - dusimy całość pod przykryciem ok. 20 min.
Podajemy z ziemniakami z wody, a jako surówka pasować będzie młoda kapustka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin