Karp na niebiesko.doc

(49 KB) Pobierz
Karp na niebiesko

Karp na niebiesko

Składniki:

·         1 sprawiony karp (ok.1,5-2 kg)

·         200 ml śmietany kremówki

·         0,5 kostki masła

·         1 cebula

·         0,5 szklanki octu

·         3 łyżki tartego chrzanu

·         5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

·         sól, cukier, plasterki cytryny

·          

 

Przygotowanie:

·         Karpia należy dokładnie umyć od środka. Na zewnątrz tylko krótko opłukać tak, aby nie uszkodzić skóry i śluzu.

·         Ocet zagotować, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko).

·         Cebulę pokroić w krążki.

·         Do rondla wlać 2 l wody, osolić ją, dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować.

·         Karpia umieścić na drucianej podkładce lub sitku i włożyć do wywaru (ryba nie powinna dotykać dna rondla). Podgrzewać 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

·         Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić.

·         Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny.

·         Masło stopić, przelać do sosjerki, serwować do ryby.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin