Wielkanocna kaczka z ananasem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki: 1 kaczka 35 dag mielonej cielęciny 2 tosty 1/4 szklanki mleka 1 cebula 1 jajko 1 puszka ananasa 4 łyżki oleju 1 pęczek dymki 1 szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Vegeta Sposób przygotowania: Do zalanych mlekiem tostów dodać posiekana cebulę, mięso i jajko. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany farsz przyprawić Vegetą srodziemnomorskq pikantną oraz skorką cytryny. Nadziać nim kaczkę, a następnie ją zszyć. Rozgrzać olej w brytfannie i włożyć do niej kaczkę. Piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone kawałki ananasa oraz wlać sok z cytryny, bulion drobiowy i sos sojowy, Upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, sos przetrzeć, dodać dymkę i zagęścić mąką ziemniaczaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin