Golonka z kapustą.doc

(30 KB) Pobierz
Golonka z kapustą

Golonka z kapustą

Golonka z kapustą

Składniki:

- 4 golonki wieprzowe

- włoszczyzna

- 1 kg kiszonej kapusty

- 2 cebule

- 3 łyżki smalcu

- posiekany ząbek czosnku

- kilka ziarenek pieprzu

- ziela angielskiego

- jałowca

- listek laurowy

- sól

Sposób przyrządzania:

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, opłukać ją na sicie zimną wodą i odcisnąć. Umyte i opalone (chyba że ktoś lubi skórę z włosami) golonki włożyć do osolonego wrzątku z warzywami, gotować 1 godzinę. W żeliwnym garnku rozgrzać smalec, podsmażyć cebule pokrojone w kostkę, dodać kapustę z przyprawami. Golonki dodać do kapusty i zalać 2 szkl. wywaru, w którym się gotowały. Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu ok. 2 godzin.

Podawać z piwem, wiejskim chlebem, grochem, musztardą, chrzanem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin