Zrazy nadziewane pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

60 dag wołowiny bez kości

15 dag pieczarek (lub zastępczo innych aromatycznych grzybów

np. opieniek)

2-3 kromki (10 dag) chleba żytniego razowego

6-8 dag tłuszczu

0,5 szklanki śmietany

1 płaska łyżka mąki

1 kostka maggi; siekany koperek zielony

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 

Mięso pociąć w poprzek włókien na cienkie plastry, rozbić, posolić i popieprzyć. Przygotować farsz z przesmażonej na części tłuszczu, pokrojonej cebuli, zmieszanej z pokrojonymi drobno pieczarkami i startym chlebem. Całość farszu podsmażyć i jeśli jest za suchy, dodać bulionu z kostki maggi i wody. Doprawić farsz solą, pieprzem i koperkiem, rozsmarować na plastrach mięsa. Mięso z farszem zwinąć w rulony, obtoczyć w mące, obsmażyć w szybkowarze na pozostałym tłuszczu. Zalać bulionem z kostki maggi i wodą, jeśli płynu jest za mało (powinien równo pokrywać zrazy). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru doprawić sos śmietaną zmieszaną z resztką mąki i zagotować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin