Zupa wiosenna z pistou .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 200 g fasolki szparagowej 300 g grochu w łupinkach lub 60 g grochu cukrowego 200 g ziemniaków 2 średnie młode marchewki 2 młode cebule 2 mięsiste pomidory 1 mała cukinia 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz 1 mała gałązka cząbru ogrodowego 1 listek laurowy 750 ml rosołu drobiowego 100 g śmietany Na pistou: 10 listków bazylii 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta soli morskiej WYKONANIE: Umyć fasolkę, oczyścić i pokroić w kawałki długości 1 cm. Groch wyłuskać lub umyć groszek cukrowy, obciąć końce i przekroić strączki na pół. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Umyć cebulę, oczyścić i pokroić ze szczypiorkiem w talarki. Pomidory i cukinię umyć, usunąć u nasady szypułek i pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzać, zeszklić cebule i dodać ziemniaki z marchewką. Doprawić solą i pieprzem. Do warzyw dodać cząber i liść laurowy, zalać rosołem i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Dodać fasolę i groszek, gotować dalsze 10 minut. Wsypać do zupy kostki cukinii i pomidorów, po czym gotować jeszcze 10 minut. Liście bazylii na pistou umyć i osączyć z wody. Obrać czosnek i utrzeć razem z bazylią na gładką pastę, dodając po kropelce oliwy z oliwek, aż masa stanie się zawiesista i elastyczna. Liść laurowy i cząber wyjąć z zupy. Dodać śmietanę i jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Pistou włożyć do wazy i wypełnić ją gorącą zupą. Jeszcze raz zamieszać i podawać od razu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin