Sałatka ze szparagów wiosenna .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 500 g szparagów * 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki) * 2 ugotowane na twardo jajka * 1 łyżka świeżej rzeżuchy * 2 łyżki majonezu * 150 ml jogurtu lub śmietany * 1 pęczek szczypiorku * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz WYKONANIE: Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki. Groszek odcedzamy z zalewy, a świeży podgotowujemy ok. 5 minut i również osączamy. Szparagi łączymy z groszkiem, przekładamy do salaterki. Przygotowujemy sos. Mieszamy majonez, jogurt lub śmietanę z przyprawami, sokiem z cytryny oraz posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy rzeżuchą, dekorujemy ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin