Bombolki z miodem.doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 1/2 litra mleka prosto od krowy, 7 dag drożdży, 1 kg mąki, 3- 4 jajka, 1/2 kostki masła (najlepiej z mleka prosto od krowy), 3 łyżki cukru, miód i masło do polania. WYKONANIE: Zrobić zaczyn z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru. Gdy wyrośnie, dodać jajka, resztę mąki, a na końcu roztopione masło. Ciasto wałkujemy, za pomocą kieliszka wykrawamy małe kółeczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi się ich wysokość, smarujemy je białkiem i pieczemy w piekarniku (180 st.) 25- 30 min. Kiedy przybiorą złoty kolor, wyjmujemy je z piekarnika, wkładamy do rondla i przykrywamy pokrywką, aby odmiękły. Roztapiamy miód i masło, polewamy obficie bombolki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin