Zupa tatrzańska z kluseczkami z sera bundz .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 600 g białej kapusty • 250 g ziemniaków • 2 duże cebule • 1 włoszczyzna • 2 ząbki czosnku • 400 g wędzonego boczku • 150 g kwaśnej śmietany 18% KLUSECZKI DO ZUPY: • 1/4 kg serka bundz lub sera twarogowego • 1 jajko • gałka muszkatołowa • 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB WYKONANIA: • Włoszczyznę obieramy i gotujemy w wodzie około 30 minut z połową boczku wędzonego. • Kroimy w drobną kostkę ostudzony boczek z wywaru i pozostały. • Smażymy pokrojony boczek, tak aby powstały skwarki. • Kapustę i cebulę kroimy w grubą kostkę, ziemniaki w półplastry. • Pokrojone warzywa przesmażamy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy do bulionu. • Gotujemy mniej więcej pół godziny. • Całość miksujemy i zaprawiamy śmietaną. • KLUSECZKI: ser rozcieramy w misce łyżką, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. • Otrzymane ciasto przecieramy przez cedzak o grubych oczkach bezpośrednio do wrzącej zupy. • Zupę jeszcze raz zagotowujemy, przed podaniem dodajemy skwarki i natkę pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin