Wójtowski żur na wieprzowinie .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * pół głowy wieprzowej, * kawałek podgardla, * nóżka, * kawałek łopatki z kością, * trzy litry wody, * 5 ziarenek jałowca, * 5 ziarenek pieprzu czarnego, * pół łyżeczki gorczycy, * 2 cebule, * czosnek, * majeranek, * kminek. WYKONANIE: Wieprzowinę porąbać na kawałki i gotować do miękkości z przyprawami i cebulą, około dwóch godzin. Gdy już miękkie, wyjąc na osobną michę, a do wywary wlać pół litra kwasu (kiszonego żuru owsianego), zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i zaprawić śmietaną z mąką, albo samą mąką rozbełtaną w wodzie. Żur ma być gęsty !!! Podawać z osobno ugotowanymi całymi grulami, posypanymi skwarkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin