Podlaska rolada rybna .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1 kg filetów z ryby * 2 jaja * 1 bułeczka * sól, pieprz * zielenina (pietruszka) * ziele angielskie * 1 szklanka ugotowanego groszku zielonego (same nasionka) * 4 marchewki * tarta bułka * masło roślinne SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Filety zemleć, dodać wszystkie składniki oraz rozmoczoną w wodzie bułkę, dobrze wyrobić. Na końcu dodać groszek, lekko wyrobić i do środka rolady poukładać 4 marchewki. Gazę wysmarować masłem, z farszu uformować podłużną roladę, zawinąć w gazę. Roladę włożyć do wrzątku, gotować 40 minut. Można ten farsz upiec w blaszce, ale najsmaczniejszy jest ugotowany w formie budyniowej (gotować 20 minut dłużej). Podawać do chleba, ziemniaków z różnymi sosami itp. Można z połowy farszu zrobić kotlety, smażyć jak mielone. Drugą połowę farszu można dać do zapiekanki, układając warstwę ziemniaków i warstwę farszu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin