Koniak podlaski.doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1 l alkoholu (60%), * 5 - 6 suszonych śliwek bez pestek, * 3 - 4 goździki, * pół laski wanilii, * 2 łyżki rodzynek, * 3 - 4 ziarenka czarnego pieprzu, * 1 -2 ziarenka ziela angielskiego, * listek laurowy, * 1 szkl. cukru. Sposób przyrządzenia: Do gąsiorka wrzucić utłuczone w moździerzu ziele i pieprz, dodać pokruszony listek laurowy, pokrojone w paseczki śliwki, rodzynki, pokrojoną wanilię i goździki. W rondelku zrobić z cukru karmel, dodając 1 - 2 łyżki przegotowanej wody. Niezbyt ciemny karmel wlać do gąsiorka, wlać alkohol, szczelnie przykryć i zostawić na 3 - 4 dni codziennie potrząsając gąsiorkiem. Po czym przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek, wynieść na 2 - 4 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin