ADWOKATKA
Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu aromat arakowy
Krem: 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka" (lub śmietana fix- lepsza))10 dag białej czekolady 1 szklanka adwokata 10 dag orzechów włoskich Do dekoracji: wiórki kokosowe
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć.
Śmietanę ubić, wsypać bitą śmietanę w proszku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie.
Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Gryzmek