TORT MAKOWY.doc

(36 KB) Pobierz

D:\Moje dokumenty\Boże Narodzenie\brinshoux018mz0.gif                   TORT MAKOWY

 

Ciasto:

·        40 dag maku

·        40 dag cukru pudru (1.5 szkl)

·        10 jaj

·        9 dag bułki tartej (1/2 szkl)

·        3 łyżeczki rozpuszczonego miodu

·        1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·        Zapach migdałowy

Masa makowa:

Sparzyć mak, przekręcić go 3 razy, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę (najlepiej na parze). Do masy jajecznej dodać po łyżce skręconego maku i ucierać mikserem. Na koniec dodać bułkę tartą, rozpuszczony miód, proszek i na sam koniec pianę ubitą z dwóch białek i zapach. Białka wymieszać z masa łyżką.

Przelać ciasto do dużej tortownicy piec około 1 godz.

Masa:

·        1masło

·        1 ½ szkl cukru

·        3 jajka

·        zapach rumowy

Jajka z cukrem utrzepać na parze dodawać do masła. Miksować.

Ciasto makowe przekroić na 2 części, przekładać masą, polać polewą czekoladową i przystroić orzechami i całymi migdałami lub wg uznaniaJ Polecam wychodzi wspaniałyJ

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin