Lasagne zapiekana z sosem mięsnym.doc

(338 KB) Pobierz
Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

 

 

składniki

·         14 -16 płatów makaronu lasagne ok. 250 g

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1 duża cebula, drobno posiekana

·         1 ząbek czosnku, drobno posiekany

·         250 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego

·         3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

·         sól

·         świeżo mielony czarny pieprz

·         1 -2 łyżki stołowe posiekanych, świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek

·         200 g śmietanki

·         125 ml mleka

·         40 g świeżo utartego parmezanu

·         40 g masła

             

 

Sposób przygotowania

1.     Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.

2.     Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.

3.     Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bąblować". Podajemy od razu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin