Magdalena Kibler - Ekologiczna Uprawa Warzyw Polowych.pdf

(1144 KB) Pobierz
659471306 UNPDF
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
ODDZIAŁ W RADOMIU
Magdalena Kibler
Ekologiczna uprawa
warzyw polowych
Radom 2009
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddział w Radomiu
26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18
www.odr.net.pl/rolnictwo_ekologiczne
e-mail: radom@cdr.gov.pl
Autor:
Magdalena Kibler
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział Radom
Recenzja:
dr Irena Babik
Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach
Projekt okładki:
Danuta Guellard CDR Radom
@ Copyright by Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddział w Radomiu 2009
ISBN 978-83-60185-53-7
Druk: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, tel. 48 365 69 00
Spis treści
1. Wstęp …………………………………………….......................................………………….. 4
2. Uprawa roli i przygotowanie stanowiska …………………..........................……… 4
3. Płodozmian ……………………………………………….....................................…………. 6
4. Nawożenie organiczne ………………………..................................……………………. 9
5. Nawożenie mineralne …………………………...............................…………………… 13
6. Materiał siewny i rozmnożeniowy …………..........................……………………… 14
7. Metody uprawy ……………………………………................................………………... 15
8. Uprawa współrzędna warzyw ………………............................…………………….. 17
9. Pielęgnowanie roślin w polu ……………………............................……………….… 21
10. Ochrona przed zachwaszczeniem ………………............................……………….. 23
11. Ochrona przed szkodnikami ………………………….............................………….… 26
12. Ochrona roślin przed chorobami …………………...........................………………. 28
13. Zbiór warzyw ……………………………………………….................................……….. 29
14. Akty Prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego ………………...................... 32
15. Załączniki …………………………………………………………....................................... 33
Wstęp
Rolnictwo ekologiczne jest specyiczną formą gospodarowania i produkcji jest
to systemem gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej
w obrębie gospodarstwa. Cele i zasady rolnictwa ekologicznego określa
Rozporządzenie Rady (WE) 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. W produkcji
ekologicznej nie wolno stosować syntetycznych środków ochrony roślin
i nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów
genetycznie modyikowanych, pasz przemysłowych, promieni jonizujących.
W produkcji roślinnej metody ekologiczne polegają na stosowaniu:
• Właściwego płodozmianu uwzględniającego rośliny strukturotwórcze
i zwiększające zawartość materii organicznej w glebie.
• Okrycia powierzchni gleby roślinnością przez jak najdłuższy okres w roku.
• Nawozów zielonych, kompostów, nawozów naturalnych i organicznych.
• Naturalnych środków ochrony roślin oraz mikroorganizmy i żywe organizmy
dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
• Materiału siewnego i rozmnożeniowego ekologicznego.
• Odpowiednich odmian przeznaczonych do rolnictwa ekologicznego,
posiadających naturalną odporność na choroby.
Uprawa roli i przygotowanie stanowiska
W gospodarstwach ekologicznych uprawa roli powinna:
a) być wykonana zgodnie z zasadami poprawnej agrotechniki;
b) zapewniać ciągłą aktywność mikroorganizmów glebowych w okresie
wegetacyjnym;
c) ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować uprawki niekorzystne
dla mikroorganizmów glebowych.
Uprawa roli powinna być wykonywana z myślą o stałym podwyższaniu żyzności gleby.
Ogólne zasady uprawy roli to:
– płytkie odwracanie, głębokie spulchnianie
– ograniczenie liczby przejazdów (agregatowanie narzędzi)
– maksymalne skrócenie czasu, w którym gleba pozostaje bez okrywy
roślinnej.
Przygotowanie pola pod siew i sadzenie rozsady warzyw może być przeprowadzone
na całej powierzchni lub tylko na jej części. Można również zastosować uprawę
bezorkową, czyli siew lub sadzenie bezpośrednio w rośliny okrywowe. Zabiegi
te muszą być wykonane w terminie optymalnym dla poszczególnych gatunków.
Zbyt długie pozostawianie roślin okrywowych jest niekorzystne dla uprawy
głównej. Inne uprawki mają na celu mechaniczne zwalczanie chwastów,
4
Rolnictwo Ekologiczne
usuwanie zaskorupienia i zmniejszenie parowania wody. Chwasty są również
niszczone w czasie przygotowania roli pod siew i w czasie wykonywania innych
prac pielęgnacyjnych.
Podstawowe zespoły uprawek powinny poprawiać strukturę w uprawnej
warstwie, wprowadzać nawozy organiczne i resztki pożniwne oraz przygotować
rolę do siewu lub sadzenia.
Zespół uprawek pożniwnych Zespół uprawek przedsiewnych jesiennych
Podorywka bronowanie Bronowanie
Orka siewna bronowanie Siew
W uprawach ekologicznych ogranicza się stosowanie pługa i odwracanie roli.
W naszych warunkach jednak do tej pory nie ma bardziej wszechstronnego
narzędzia, a jego zaletą jest dobre spulchnienie i odwrócenie roli, a przez to
ograniczenie zachwaszczenia. Należy, więc przyjąć zasadę, aby stosować płytką
orkę, ale głęboko spulchniać rolę, aby nie spowodować silnego zagęszczenia
roli na jednej głębokości, tzw. „podeszwa płużna”. Warstwa gleby o silnym
zagęszczeniu stanowi znaczną przeszkodę dla przerastania korzeni i staje się
nieprzepuszczalna dla wody. Na takich polach można obserwować więdnięcie
roślin po obitych opadach deszczu. Szczególnie wrażliwe są warzywa korzeniowe.
W takim przypadku konieczne jest użycie głębosza. Najczęściej stosuje się płytką
orkę do głębokości 15-20 cm, przemiennie z narzędziami spulchniającymi glebę
(kultywator, brony, grubery). Można zastosować narzędzia zespolone, które
łączą funkcję glebogryzarki, kultywatora, wału wyrównującego oraz siewnika.
Do wymieszania nawozów, używa się pługa podorywkowego, ciężkiego
kultywatora, brony talerzowej lub glebogryzarki. Do przygotowania pola
pod siew warzyw stosuje się narzędzia spulchniające i rozkruszające (kultywator,
brona zębowa, wały gładkie). Siew nasion wykonuje się siewnikami precyzyjnymi,
a rozsadę warzyw wysadza się przy pomocy sadzarki. Do pielęgnacji upraw
w polu oraz ochrony przed zachwaszczeniem wykorzystuje się bronę chwastownik,
zębową, sprężynową, opielacze (szczotkowy, płomieniowy) oraz obsypnik.
Dla potrzeb rolnictwa ekologicznego istnieją alternatywne systemy uprawy
zwane konserwującymi, w głównej mierze opierające się na przygotowaniu
tylko tej części powierzchni, na której sieje się lub sadzi rośliny. Rolę uprawia się
na głębokość do 15cm lub nie uprawia się jej wcale. Pozostałą powierzchnię,
co najmniej 30%, zajmują pozostałości po poprzednio rosnących roślinach,
w postaci żywych roślin okrywowych, ściętych lub ściętych i rozdrobnionych.
Stosowane są przy tym różne techniczne sposoby przygotowania roli pod
następną uprawę, takie jak płytkie podcinanie, wałowanie, frezowanie,
niszczenie płomieniowe. Uprawa roli może odbywać się za jednym przejazdem,
jednocześnie z przygotowaniem przedsiewnym i siewem nasion. Stosowanie
systemów konserwujących pozwala zmniejszyć erozję gleby i wymywanie azotu,
przez co mniejsze są potrzeby nawożenia tym składnikiem. Wzrasta aktywność
biologiczna, poprawia się struktura i żyzność gleby.
Rolnictwo Ekologiczne
5
659471306.002.png 659471306.003.png 659471306.004.png 659471306.005.png 659471306.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin