biol2.pdf
(
821 KB
)
Pobierz
Æwiczenie 2 - budowa i w³. bia³ek
Ć
wiczenie 2
BUDOWA, WŁA
Ś
CIWO
Ś
CI I FUNKCJA BIAŁEK
Cz
ęść
do
ś
wiadczalna obejmuje:
- ilościowe oznaczanie białek metodą biuretową
- wytrącanie kazeiny w punkcie izoelektrycznym
- frakcjonowanie białek surowicy krwi metodą wysalania siarczanem amonu
-
denaturacja białek (termiczna, etanolem o wyŜszym stęŜeniu, niektórymi kationami i anionami)
WPROWADZENIE
Łączenie się aminokwasów
wi
ą
zaniami amidowymi
prowadzi do utworzenia liniowej makro-
cząsteczki – polipeptydu. Łańcuchy polipeptydowe zawierające ponad 100 reszt aminokwasowych
przyjmuje się określać juŜ jako
białka
.
Wi
ą
zanie amidowe
, nazywane równieŜ
wi
ą
zaniem pep-
tydowym
, powstaje z grupy
-karboksylowej i grupy
a
-aminowej. Na ryc. 1A przedstawiono di-
peptyd (seryloalaninę) utworzony z seryny i alaniny. Wiązanie peptydowe jest
stabilizowane me-
zomerycznie
, gdyŜ wiązanie
C-N ma cz
ęś
ciowo charakter wi
ą
zania podwójnego C=N
(Ryc.
1B). To usztywnienie wiązania peptydowego powoduje, Ŝe we wszystkich ułoŜeniach przestrzen-
nych białek
grupy amidowe pozostaj
ą
płaskie
. Swobodna rotacja jest moŜliwa tylko wokół wią-
zania N-C
i C
a
-C, a obroty są opisywane przez wartości
k
ą
tów torsyjnych
j
(fi) i
y
(psi) (Ryc.
1A).
Ryc. 1.
Właściwości wiązania amidowego (peptydowego) (Koolman, Röhm 2005)
1
a
a
Ryc. 2.
Struktury drugorzędowe białek (α-helisa, helisa kolagenu, pofałdowanej kartki, β-pętla)
(Koolman, Röhm 2005)
2
Konformacja łańcucha peptydowego utworzona przez kilka kolejnych reszt aminokwasowych
definiuje
struktur
ę
drugorz
ę
dow
ą stabilizowaną
wi
ą
zaniami wodorowymi
(Ryc. 2).
Białka, ze względu na skład, dzieli się na białka
proste
i
zło
Ŝ
one
.
Białka proste
zbudowane są
tylko z aminokwasów, natomiast
białka zło
Ŝ
one
zawierają szereg róŜnych komponentów nieami-
nokwasowych, których rodzaj staje się podstawą podziału białek na:
-
glikoproteiny
- białka zawierające
cukry oboj
ę
tne
(galaktoza, mannoza, fukoza),
aminocukry
(N-acetyloglukozamina, N-acetylogalaktozamina) lub
kwasy pochodne mono-
sacharydów
(kwas uronowy, kwas sjalowy)
-
lipoproteiny
– zawierają fosfolipidy, cholesterol i inne związki lipidowe
-
metaloproteiny
– zawierają jony metali związane jonowo lub koordynacyjnie
-
fosfoproteiny
– reszty tyrozyny, treoniny lub seryny są zestryfikowane kwasem fosforowym
-
nukleoproteiny
– zawierają RNA lub DNA
-
chromoproteiny
– zawierają grupę prostetyczną, którą stanowią róŜne związki barwne
Na ryc. 3 pokazano
potencjalne miejsca modyfikacji ła
ń
cucha polipeptydowego
. Modyfika-
cjom ulegają zwykle polarne reszty aminokwasów, stanowiąc waŜne źródło róŜnorodności białek.
Ryc. 3.
Potranslacyjne modyfikacje łańcucha polipeptydowego (Koolman, Röhm 2005)
3
Białka ze względu na pełnione
funkcje
moŜna podzielić na:
-
enzymatyczne
– najliczniejsza grupa białek (ponad 2000) o zróŜnicowanej masie cząsteczkowej
-
strukturalne
– są odpowiedzialne za mechaniczną stabilność narządów i tkanek (
kolagen, ela-
styna, tubulina, aktyna,
a
-keratyna
). Do białek strukturalnych zalicza się tak-
Ŝe
histony
pełniące kluczową rolę w upakowaniu DNA w chromatynie
-
transportuj
ą
ce
– np.
hemoglobina
uczestniczy w transporcie tlenu i CO
2
Niektóre białka oso-
cza (
prealbumina
) transportujące hormony,
transferyna
przenosząca Ŝelazo,
niektóre białka błonowe np.
kanały jonowe
pośredniczące w transporcie jonów,
no
ś
niki
w transporcie metabolitów i jonów,
pompy
funkcjonujące w transpor-
cie aktywnym jonów i metabolitów
-
regulacyjne
– białkami są niektóre hormony (
somatotropina, insulina
), a takŜe
receptory
uczestniczące w percepcji róŜnych cząsteczek sygnałowych. Białkami regulato-
rowymi są takŜe
czynniki transkrypcyjne
,
regulujące ekspresję genów
-
odporno
ś
ciowe –
białka układu immunologicznego (np.
immunoglobuliny
) chronią organizm
przed czynnikami chorobotwórczymi i ksenobiotykami (substancjami obcymi
dla organizmu)
-
motoryczne
– uczestniczą w procesach związanych z ruchem (
aktyna, miozyna
);
kinezyna
funkcjonuje w przemieszczaniu organelli w komórce
-
zapasowe
–
owoalbumina
w białku jaja stanowi źródło aminokwasów dla rozwijającego się za-
rodka;
ferrytyna
wiąŜe Ŝelazo w wątrobie,
kazeina
jest białkiem zapasowym
mleka, niektóre białka budujące mięśnie mogą być wykorzystywane jako mate-
riał energetyczny; takŜe wiele białek roślinnych pełni funkcję zapasową
Ze względu na
rozpuszczalno
ść i
kształt,
białka dzielą się na:
globularne
(kuliste) i
fibrylarne
(włókienkowate, skleroproteiny).
Do
białek fibrylarnych
naleŜą: α
-keratyny
włosów, wełny, piór, paznokci,
kolageny
zawarte
głównie w tkance łącznej,
elastyny,
fibroina
jedwabiu.
Białka globularne
obejmują:
-białka obojętne (albuminy, globuliny)
-kwaśne (prolaminy, gluteiny)
-zasadowe (histony, protaminy)
Na ryc. 4 przedstawiono półschematycznie, w około 1,5-milionowym powiększeniu, struktury
kilku wewnątrz- i pozakomórkowych białek.
4
Ryc. 4
. Strukturalne i funkcjonalne zróŜnicowanie białek (półschematyczne struktury w około 1,5
mln powiększeniu; długość kolagenu w tym powiększeniu wynosi około 30 cm) (Koolman, Röhm
2005)
5
Plik z chomika:
Rainhardt
Inne pliki z tego folderu:
biol1.pdf
(1053 KB)
biol2.pdf
(821 KB)
biol3.pdf
(460 KB)
biol4.pdf
(949 KB)
biol5.pdf
(469 KB)
Inne foldery tego chomika:
biochemia pomoce
PREZENTACJE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin