Przykładowe rozwiązanie zadanie egzaminacyjnego z informatora.docx

(40 KB) Pobierz

Przykładowe rozwiązanie zadanie egzaminacyjnego z informatora

 

Konspekt pracy:

  1. Tytuł pracy egzaminacyjnej
  2. Założenia do projektu
  3. Opis koncepcji projektu (uzasadnienie wyboru stylu, kolorystyki, formy kompozycji oraz wyboru materiałów)
  4. Rysunek blatu stołu (widok z góry) z rozmieszczeniem nakryć i kompozycji
  5. Szkic projektowy kompozycji
  6. Wykaz czynności technologicznych z uwzględnieniem użytych materiałów i sprzętu
  7. Kosztorys materiałów roślinnych i środków technicznych i dekoracyjnych
  8. Opis warunków eksploatacji dekoracji

 

Ad. I

Projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem projektu letniej dekoracji stołu do obiadu dla czterech osób.

 

Ad. II

A.     Charakterystyka wnętrza (pomieszczenie/przestrzeni itp.):

- nowoczesna jadalnia urządzona w tonacji monochromatycznej kremowo-żółtej z akcentami limonowymi

- stół o wymiarach 2,0 x 1,2m przykryty kremowym obrusem

- zastawa w kolorze kremowym, nakrycie dla 4 osób

- pora roku – lato; pora dnia – obiadowa

B.     Charakterystyka dekoracji:

- letnia kompozycja stołu

- kompozycja o charakterze nowoczesnym dopasowana do wnętrza jadalni

- całkowita wysokość kompozycji do 25cm (z treści załącznika 2. wynika, że dysponujemy pojemnikami wys. do 25cm co nie pozwala nam na zaprojektowanie kompozycji na wysokości powyżej linii wzroku – 30cm)

- spożywanie posiłku narzuca rezygnację z materiału roślinnego o silnym zapachu

Ad. III

Styl kompozycjinowoczesny, formalno-linearny

Forma kompozycji – zgeometryzowana, symetryczna, silnie wydłużona w kierunku poziomym, linie proste o przebiegu poziomym oraz pionowe formowane na kształt prostopadłościanu w części centralnej kompozycji w naczyniu, zestawienie kontrastowe ciężkiej formy bryły z lżejszymi elementami „wychodzącymi z niej” które nie mają kontaktu z podłożem, kontrast kierunków; struktury porcelanowe i jedwabiste

Kolorystyka kompozycji kontrast jasnego z ciemnym – żółty i ciemna zieleń, zastosowanie ciemnego tła do wyeksponowania żółtych kwiatów w pomieszczeniu o jasnych barwach

Wybór materiału – użyty materiał roślinny nie wydziela intensywnego zapachu i jest trwały

Na dekoracje stołu składa się kompozycja w naczyniu umieszczona w centralnej części stołu oraz niewielkie dekoracje nakryć. Determinowany wystrojem wnętrza nowoczesny charakter kompozycji uzyskuję poprzez geometryzację form oraz wprowadzenie linii prostych. Podstawą kompozycji
w naczyniu jest prostopadłościan formowany z przyciętych pędów Equisetum umieszczonych
w płaskim naczyniu ceramicznym o wymiarach 15 x 25cm. Wierzch utworzonej formowanej bryły przykrywa warstwa z zielonych owoców Hypericum, co wyraźnie zmienia strukturę powierzchni ściany  prostopadłościanu z prążkowanej na gruzełkowatą urozmaicając kompozycję.

Wprowadzenie linii poziomych wychodzących poza odrys bryły rozluźnia kompozycję nie pozbawiając jej geometrycznego charakteru. Umieszczenie zgodnie z kierunkiem poziomym pędów Craspedia globosa, Irys oraz Dianthus ‘Prado’ podtrzymuje paralelny układ linii jednocześnie znacznie wzbogacając kompozycję i podnosząc jej dekoracyjność. Ponieważ elementy wprowadzone są tak aby nie miały kontaktu z podłożem kompozycja zyskuje na lekkości pomimo małego stosunku wysokości do długości, w przybliżeniu 1:4.

Uzupełnieniem dekoracji jest kompozycja ułożona na nakryciu nawiązująca do kompozycji
w naczyniu. Pojedyncze wierzchołki pędów Equisetum z  szyszką połączone z żółtym kwiatostanem Craspedia i kwiatem Dianthus ‘Prado’ za pomocą atłasowej wstążki w kolorze kremowym, ułożone
w kierunku zgodnym z przebiegiem kompozycji w naczyniu (rysunek blatu ad. IV).

Kolorystyka kompozycji nawiązuje do wystroju wnętrza. Żółty pojemnik oraz żółte kwiatostany Craspedia globosa i kwiaty Irys podkreślają kolorystykę jadalni, zestawione na zasadzie kontrastu
z ciemna zielenią Equisetum zyskują na intensywności i są odpowiednio eksponowana na jasnym tle. Kontrast delikatnie łagodzi blado zielonkawy odcień goździka Dianthus ‘Prado’ oraz jasna zieleń owoców dziurawca. Użyty materiał roślinny nie wydziela intensywnego zapachu dzięki czemu nie będzie przeszkadzał w trackie posiłku.

 

Ad. V     Szkic projektowy kompozycji





200cm



10cm

40cm

120cm




D:\FLORYSTA\egzamin zawodowy\zad praktyczne z informatora\nakrycie_2.JPG

D:\FLORYSTA\egzamin zawodowy\zad praktyczne z informatora\nakrycie_2.JPG

D:\FLORYSTA\egzamin zawodowy\zad praktyczne z informatora\nakrycie_2.JPG

D:\FLORYSTA\egzamin zawodowy\zad praktyczne z informatora\nakrycie_2.JPG






Ad. IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ad. VI

Wykaz czynności technologicznych:

1.       Nasączoną woda kostkę zielonej gąbki florystycznej osadzam na bolcach, zamocowanych
w naczynia za pomocą kawałka plasteliny z taśmy.

2.       Za pomocą kawałków drutu florystycznego mocuję przycięte na długość 16cm pędy Equisetum do gąbki florystycznej, układając je pionowo ściśle przy sobie wzdłuż ścian kostki, aż do wypełnienia naczynia; ostatnią warstwę mocuję stosując technikę klejenia w celu ukrycia drutu florystycznego pamiętając aby zostawić wolną przestrzeń na krótszych ścianach kostki.

3.       Na wierzchu kostki wypełniam wolna przestrzeń przygotowanymi kawałkami pędów Equisetum (technika wkłuwania) tak aby utworzyły jednolita płaszczyznę. Na wierzchu przyklejam klejem na zimno pojedyncze owoce zielonego Hypericum (technika klejenia).

4.       Wolną przestrzeń krótszych ścian kostki wypełniam wkłuwając w gębkę kolejno pędy Equisetum, Craspedia globosa, Dianthus ‘Prado’ i  Irys, pamiętając aby każdy bezpośrednio przed wkłuciem ponownie przyciąć ostrym nożykiem florystycznym pod skosem trzymając kwiat skierowany do siebie oraz usunąć liście z pędów (ręcznie), co pozwoli na przedłużenie ich trwałości.

5.       Dekorację nakryć wykonuję składając kolejno przygotowane wcześniej pędy Equisetum, Craspedia i Dianthus, które wiążę ściśle drutem i maskuję go wstążką (końcówkę podwijam
i przyklejam).

Wykaz materiału:

A.     materiał roślinny: Craspedia globosa, Dianthus ‘Prado’, Irys, Equisetum, Hypericum zielone

B.     pojemnik: płaskie prostokątne naczynie o wymiarach 15cm x25cm wykonane z żółtej ceramiki

C.     materiały techniczne: gąbka florystyczna w kostce, druty florystyczne zielone, klej na zimno
w tubie, bolec „pin holder”, taśma plastelinowa

D.     materiały dekoracyjne: wstążka atłasowa 0,5 cm barwy kremowej

Wykaz narzędzi:

rękawiczki ochronne, fartuch ochronny, nożyk florystyczny, nożyczki, cążki do drutu, kombinerki, pojemnik z wodą do namoczenia gąbki


Ad. VII

Kosztorys materiałów roślinnych i środków technicznych i dekoracyjnych

Lp.

Nazwa

Cena jednostkowa w zł

Ilość  w sztukach

Wartość kosztorysowa w zł

Materiał roślinny

 

Środki techniczne i dekoracyjne

01

02

03

04

05

06

1.

2.

3.

4.

5.

Craspedia globosa

Dianthus ‘Prado’

Irys

Equisetum

Hypericum zielone

1,00

2,00

1,80

1,00

3,00

14

12

4

50

15

14,00

24,00

7,20

50,00

45,00

-

6.

7.

8.

 

9.

10.

gąbka florystyczna w kostce

druty florystyczne zielone

klej na zimno
w tubie

bolec „pin holder”

taśma plastelinowa

4,00

0,10

30,00

 

0,50

2,00/10cm

1

25

1

 

2

1

-

4,00

2,50

30,00

 

1,00

2,00

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin