Proces produkcji rumu.pdf
(
188 KB
)
Pobierz
225628883 UNPDF
Proces produkcji rumu
Istnieją różne style produkcji rumu. Z grubsza można je pogrupować ze względu na obowiązujący w miejscu ich
produkcji język.
Hiszpańskojęzyczne wyspy i kraje produkują rum typu „Ligot” o pełnym i lekkim smaku (Kuba, Dominikana,
Panama).
Anglojęzyczne wyspy i kraje znane są z ciemniejszych rumów o pełnym smaku (Barbados, Bermuda, Jamaica).
Rum nie ma określonych standardów i parametrów produkcji. Sposób jego wykonania w dużej mierze zależy od
miejsca, w którym powstaje. Poza wyspami francuskimi gdzie głównym składnikiem jest sok z
trzciny cukrowej
,
do produkcji rumu używa się melasy trzcinowej.
Fermentacja
Niektórzy producenci rumu używają dziko występujących drożdży. Większość z nich woli jednak korzystać z
konkretnych szczepów w celu osiągnięcia stosunkowo spójnego smaku i czasu fermentacji. Inokulacja drożdżami
najczęściej następuje poprzez dodanie piany pozostałej po poprzedniej fermentacji(ang. Dunder), która jest
naturalnym źródłem drożdży. To od drożdży zależy jaki smak i aromat będzie miał rum. Generalnie drożdże
fermentujące szybko wykorzystywane są do produkcji rumów typu LIGHT, podczas gdy drożdże fermentujące
powoli tworzą rumy o bardziej wyrazistym smaku.
Destylacja
Metody destylacji rumu są bardzo zróżnicowane regionalnie. Większość producentów przeprowadza destylację
kolumnową.
Sezonowanie
W wielu krajach rum musi być sezonowany przynajmniej przez rok w dębowej beczce (często po
burbonie
)
.
Czasami jest jednak dozwolone sezonowanie rumu w stalowych zbiornikach lub beczkach z innego typu drewna.
Zawartość chemicznych związków, które przechodzą proces destylacji w rumie jest o wiele wyższa niż
w
whisky
cz
y
koniaku
.
Z tej przyczyny rum cechuje duża zawartość produktów wtórnych powstałych podczas
leżakowania.
Najważniejszym z nich jest maślan etylu (nazwa systematyczna: butylan etylu, CH
3
CH
2
CH
2
COO-CH
2
CH
3
),
cechujący się zapachem ananasów. Związek ten powstaje w wyniku estryfikacji etanolu i kwasu masłowego.
Sztucznie otrzymany maślan etylu często używany jest w aromatyzowanych alkoholach (np.
wermuty
)
. Jako, że
rum dojrzewa w klimacie tropikalnym, leżakowanie jest znacznie szybsze. Angel’s share w przypadku rumu wynosi
10% rocznie. Wartość ta sięga 2% w przypadku
koniaku
i
whisky
.
Po leżakowaniu następuje kupażowanie. Lekkie
rumy często są filtrowane, aby pozbawić je barwy.
Plik z chomika:
pbielecki908
Inne pliki z tego folderu:
Nalewki(1).rar
(12593 KB)
43 przepisy na wódki(2).rar
(15071 KB)
Likiery - 41 przepisow(2).rar
(11691 KB)
[PL] Domowe przepisy na wódki.pdf
(1047 KB)
Przepisy napoje alkoholowe i bezalkoholowe.rar
(1488 KB)
Inne foldery tego chomika:
◄Nero 9 PL - Pełna Wersja + KLUCZ
★►Saga Zmierzch (Lektor PL)(MP4)[320x240](1)
adobe reader 11
Alcohol 120% 4.0 Black Edition PL + keygen
alkochole
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin