Składniki na około 10 sztuk:
· 85 g włoskich orzechów, zmielonych
· 4 łyżki miękkiego masła
· 80 g drobnego cukru do wypieków
· otarta skórka z połowy cytryny
· 70 g mąki
· pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
· pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
· 2 jajka, roztrzepane
· orzechy włoskie do dekoracji
Masa z cream cheese:
· 250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)
· 5 łyżek cukru pudru
Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).
Piec około 20 minut w temperaturze
190ºC.
Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.
Smacznego :)
ankhis