Babeczki orzechowe.doc

(65 KB) Pobierz
Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe

Składniki na około 10 sztuk:

·         85 g włoskich orzechów, zmielonych

·         4 łyżki miękkiego masła

·         80 g drobnego cukru do wypieków

·         otarta skórka z połowy cytryny

·         70 g mąki

·         pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 

·         2 jajka, roztrzepane

·         orzechy włoskie do dekoracji

Masa z cream cheese:

·         250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)

·         5 łyżek cukru pudru

Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).

Piec około 20 minut w temperaturze

190ºC. 

Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.

Smacznego :)

Babeczki orzechowe z cream cheese

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin