Sałatka ziemniaczana.pdf

(53 KB) Pobierz
94518697 UNPDF
Sałatka ziemniaczana
Składniki
50 dag ziemniaków, 2-3 jaja, duże winne jabłko, 2 łyżki oleju,
łyżka musztardy, po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku,
czubata łyżka posiekanych włoskich orzechów, 2 łyżki soku
z cytryny, opakowanie jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, pokroić w kostkę,
oprószyć solą i pieprzem. Jabłko obrać, pokroić w kostkę lub
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dołożyć do ziemniaków,
wymieszać z orzechami i olejem. Szczypiorek i natkę opłukać, drobno posiekać.
Musztardę wymieszać z jogurtem, polać sałatkę, posypać częścią zieleniny, odstawić na
godzinę. Jaja ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki i udekorować nimi sałatkę,
posypać resztą zieleniny. Podawać do zimnych mięs, śledzi oraz innych ryb.
 
94518697.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin