Sałatka z kalafiorów.pdf

(47 KB) Pobierz
94518121 UNPDF
Sałatka z kalafiorów
2 kalafiory
1 dag masła
2 dag cukru
sól
żółtko
2,5 dag oliwy
1 dag cukru pudru
ocet winny
pieprz
Sposób wykonania :
Młode, białe, świeże kalafiory zblanżerować, to jest oczyszczone włożyć w zimną wodę i
postawić z rondlem na ogniu prawie do zagotowania.
Odlać wodę, nalać drugą ciepłą, włożyć trochę masła, soli, łyżkę cukru, stosując to
wszystko do ilości kalafiorów.
Zagotować, żeby były miękie, a wtedy wybrać z wody, niech na przetaku ostygną.
Rozebrać, gdy będą już zimne - na cząstki, czyli drobne kwiatki.
Głąbki zaś pokrajać w drobne plasterki.
Na małą salaterkę sałaty rozbić jedno żółtko z dwiema łyżkami oliwy, bijąc trzepaczką, aż
się zapieni.
Wsypać natłuszczonego pieprzu, pół łyżki miałkiego cukru, a wymieszawszy to należycie
wlać łyżkę winnego octu i polać tą mieszaniną ułożone na salaterce kalafiory.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin