Mus z truskawek.pdf
(
49 KB
)
Pobierz
37869533 UNPDF
Mus z truskawek
Składniki
50 dag truskawek, pół szklanki mleka, 2 jaja, 2 łyżki cukru, 2/3 szklanki
śmietany kremówki, 2 łyżki posiekanych orzechów, łyżeczka soku z cytryny, 2
płaskie łyżeczki żelatyn
Sposób przyrządzania
Żelatynę moczyć przez 10 min w 2 łyżkach wody. Truskawki
umyć, osuszyć, odszypułkować. 10 truskawek zostawić do
dekoracji, a pozostałe przetrzeć przez sito. Zagotować mleko i
nieco przestudzić. Jaja umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka
od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mleka, energicznie
mieszając. Do żelatyny dodać kilka łyżek gorącej wody, a gdy się
rozpuści, wlać ją do gorącego mleka, wymieszać. Masę mleczno-
jajeczną zagęszczoną żelatyną ubijać, aż zgęstnieje. Biał-ka ubić
na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Ubić śmietanę, kilka łyżek
przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę
wymieszać ostrożnie z przecierem truskawkowym, kremem
mleczno-jajecznym oraz pianą z białek. Przełożyć do ładnej
szklanej miseczki i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie,
udekorować truskawkami, orzechami, rozetkami bitej śmietany.
Plik z chomika:
gay21
Inne pliki z tego folderu:
Banany z miodem.pdf
(822 KB)
Zapach lasu.pdf
(64 KB)
Wyśmienity podwieczorek.pdf
(29 KB)
Suflet morelowy.pdf
(49 KB)
Suflet bananowy.pdf
(73 KB)
Inne foldery tego chomika:
Bitnova
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Dania z baraniny
Dania z cielęciny
Dania z drobiu
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin