Naleśniki puszyste.doc

(191 KB) Pobierz
Naleśniki puszyste

Naleśniki puszyste

 

 

 

Składniki:

 

-125 g mąki pszennej

-15 g drobnego cukru

-szczypta soli

-2 jajka

-325 ml mleka

-100 ml śmietany kremówki

-kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

 

do smażenia :

-20 g stopionego masła (można użyć oleju)

 

Wykonanie:

 

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka ,dobrze mieszamy składniki trzepaczką, dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając, dolewamy resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

 

Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję waniliową, pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię (22 cm średnicy) smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podajemy z dowolnym słodkim nadzieniem.

 

Naleśniki cieniutkie jak koronka i dosłownie rozpływają się w ustach... Warto koniecznie spróbować, są po prostu rewelacyjne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin