Sznycle cielęce.pdf

(43 KB) Pobierz
70612867 UNPDF
Sznycle cielęce
Składniki
1 kg cielęciny (schabik lub sznyclówka), po kilka plastrów szynki
i żółtego sera, 4 pomidory, 2 cebule, nieduży seler naciowy, 2
łyżeczki świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
łyżeczka tymianku, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, ostra
papryka, olej do smażenia, sól
Sposób przyrządzania
Cebule grubo pokroić, włożyć do rondla, dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać
niepełną szklanką wody, włożyć kostkę rosołową i dusić kilka minut. Następnie dołożyć
pomidory pokrojone w ćwiartki, posypać tymiankiem, dusić na wolnym ogniu 20 min.
Miękkie warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z drobno posiekaną
bazylią i czosnkiem, doprawić do smaku. Przełożyć sos do żaroodpornego naczynia
wysmarowanego oliwą. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, rozklepać
tłuczkiem, lekko zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i ułożyć na warstwie
sosu, oprószyć solą. Na każdym płacie cielęciny położyć plaster szynki i sera.
Zapiekać około 15 min w temperaturze 225°C. Podawać z ziemniakami i kolorowymi
surówkami.
 
70612867.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin