Sznycle cielęce.pdf
(
43 KB
)
Pobierz
70612867 UNPDF
Sznycle cielęce
Składniki
1 kg cielęciny (schabik lub sznyclówka), po kilka plastrów szynki
i żółtego sera, 4 pomidory, 2 cebule, nieduży seler naciowy, 2
łyżeczki świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
łyżeczka tymianku, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, ostra
papryka, olej do smażenia, sól
Sposób przyrządzania
Cebule grubo pokroić, włożyć do rondla, dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać
niepełną szklanką wody, włożyć kostkę rosołową i dusić kilka minut. Następnie dołożyć
pomidory pokrojone w ćwiartki, posypać tymiankiem, dusić na wolnym ogniu 20 min.
Miękkie warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z drobno posiekaną
bazylią i czosnkiem, doprawić do smaku. Przełożyć sos do żaroodpornego naczynia
wysmarowanego oliwą. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, rozklepać
tłuczkiem, lekko zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i ułożyć na warstwie
sosu, oprószyć solą. Na każdym płacie cielęciny położyć plaster szynki i sera.
Zapiekać około 15 min w temperaturze 225°C. Podawać z ziemniakami i kolorowymi
surówkami.
Plik z chomika:
gay21
Inne pliki z tego folderu:
Sznycle cielęce zapiekane.pdf
(48 KB)
Sznycle cielęce.pdf
(43 KB)
Sznycelki z ozorków cielęcych.pdf
(39 KB)
Wątróbka w sosie śmietanowym.pdf
(44 KB)
Pieczeń cielęca 2.pdf
(39 KB)
Inne foldery tego chomika:
Bitnova
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Dania z baraniny
Dania z drobiu
Dania z ryb
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin