konspekt - mikrobiologia.pdf

(90 KB) Pobierz
Microsoft Word - KonRATdziennZim.htm
Konspekty do zaj ħę z mirobiologii dla słuchaczy I roku kierunku Ratownictwo
Medyczne
1.Wprowadzenie do mikrobiologii: morfologia i fizjologia drobnoustrojów
2.Podstawy epidemiologii
3.Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje
4. LekoopornoĻę Bakterii
5. Zasady diagnostyki mikrobiologicznej
Wprowadzenie do Mikrobiologii: Morfologia i fizjologia drobnoustrojw
I Podstawowe pojĭcia w klasyfikacji drobnoustrojw : rodzina, rodzaj, gatunek,
szczep, typ
II. Podobieķstwa i rōnice miĭdzy drobnoustrojami
1. Budowa i fizjologia komrki bakteryjnej (komrka prokariotyczna).
A. Rola elementw staÿych: Łciany komrkowej, bÿony
cytoplazmatycznej, cytoplazmy, nukleoidu (haploidalny),
rybosomw, mezosomw.
B. Rola elementw zmiennych (fakultatywnych) komrki
bakteryjnej: otoczki, przetrwalnikw, rzĭsek, fimbrii,
plazmidw.
C. Rozmnaōanie siĭ bakterii Ï podziaÿ komrki. (Podrĭcznik, str. 42-
43)
D. Wymiana materiaÿu genetycznego- koniugacja, transdukcja,
transformacja
(Podrĭcznik, str. 32-34)
2. Rōnice pomiĭdzy bakteriami.
A. Ksztaÿt: kulisty (ziarniaki), cylindryczny (paÿeczki, laseczki),
maczugowaty (maczugowce),spiralny (krĭtki) (Podrĭcznik, str. 35-
36)
B. Sposb barwienia siĭ metodĨ Gramma; Gram + (granatowy), Gram
Ï (czerwony)
C. Oddychanie :bezwzglĭdnie tlenowe (np. Pseudomonas sp),
wzglĭdnie beztlenowe (np. gronkowce), bezwzglĭdnie beztlenowe
(np. laseczka tĭōca), mikroareofile (np. Helicobacter sp.)
(Podrĭcznik, str. 41)
D. WÿaŁciwoŁci biochemiczne (np. fermentacja cukrw, wytwarzanie
enzymw itp.) (Podrĭcznik, str. 37-40)
3. Budowa i fizjologia grzybw chorobotwrczych. (Podrĭcznik, str. 239-
247)
A. Eukariotyczna organizacja komrki: obecnoŁě uorganizowanego
jĨdra komrkowego i
Mitochondriw, chitynowa Łciana komrkowa
B. Rozmnaōanie siĭ i rozwj grzybw; wytwarzanie zarodnikw
C. Główne rodzaje i gatunki chorobotwórcze dla człowieka: Dermatofity,
Dro Ň d Ň aki
4. Budowa wirusw (Podrĭcznik, str. 210-220)
A. Skÿad wironu (kwas nukleinowy, kapsyd biaÿkowy, osÿonka
glikopeptydowa)
B. Powielanie siĭ wironw: replikacja wewnĨtrz komrki gospodarza
5. Rōnice pomiedzy wirusami
A. Wirusy DNA
Herpesvirusy (w. ospy wietrznej i pÿpaŁca, w. Opryszki, w.
cytomegalii )
Adenovirusy
B. Wirusy RNA
Enterovirusy, Rhinowirus ( w. polio, w. coxsackie)
Arbowirusy (w. kleszczowego zapalenia mzgu)
Ortomyksowirusy (w. grypy)
Paramyksowirusy (w. odry, w. Łwinki)
Rabdovirusy (Lyssavirus, w. wŁcieklizny)
Retrovirusy (HIV)
wirus rōyczki Ï Rubivirus domini
Rotavirus
C. Wirusy WZW A, B, C
D. Bakteriofagi: wirusy pasoōytujĨce na bakteriach Budowa,
znaczenie i cykl replikacyjny.
6. Oglna charakterystyka pierwotniakw. (Podrĭcznik, str. 250-252)
A. Eukariotyczna organizacja komrki: obecnoŁě uorganizowanego
jĨdra komrkowego i mitochondriw
B. Rozmnaōanie pÿciowe, wytwarzanie form wegetatywnych
(trofozoidw) i przetrwalntch (cyst)
III. Sposoby identyfikacji drobnoustrojw
1. obserwacja: bakterie, grzyby i pierwotniaki- mikroskop optyczny,
preparaty mokre lub preparaty utrwalone i barwione
wirusy- mikroskop elektronowy (Podrĭcznik, str. 119-122)
2. hodowla bakterii i grzybw: pojĭcie kolonni , podÿoōa bakteriologiczne
(Podrĭcznik, str. 37, 122-128)
3. hodowla wirusw
Podstawy Epidemiologii.
1. Mechanizmy powstawania zakaōenia, zatrucia pokarmowego (intoksykacji),
rodzaje zakaōeķ (objawowe, bezobjawowe)
2. Wzajemne relacje pomiĭdzy pojĭciami: choroba zakaŋna, choroba zaraŋliwa,
skaōenie, kontaminacja.
3. Definicje epidemii, endemii (ogniska endemicznego), pandemii, epizoocji
I. Kolejne ogniwa ÿaķcucha epidemiologicznego.
1. Rezerwuar zarazka, ŋrdÿo zakaōenia:
- nosicielstwo (rodzaje), kolonizacja
- kontrola nosicielstwa w Łrodowiskach zawodowych
2. Drogi zakaōenia (rodzaje)
- przenosiciele (rodzaje)
3. Osobnik wraōliwy:
- warunki zaistnienia oraz przebieg choroby zakaŋnej (wrota zakaōenia, okres
wylĭgania)
- antroponozy, zooantroponozy, zoonozy
- zakaōenia endogenne
- zakaōenia mieszane
4. Dochodzenie epidemiologiczne:
- identyfikacja zarazka (metody)
- ocena sanitarna Łrodowisk specjalnych (powietrze, woda, mleko, ōywnoŁě, gleba)
- metody zapobiegania i zwalczania epidemii (kordon sanitarny, kwarantanna)
- postĭpowanie lekarza po stwierdzeniu choroby zakaŋnej
II. Zakaōenia szpitalne - wprowadzenie.
1. Szczep szpitalny
- lekoopornoŁě w warunkach szpitalnych
2. þaķcuch epidemiologiczny zakaōeķ szpitalnych
- wymogi czasowe wystĨpienia objaww klinicznych
3. Zapobieganie i zwalczanie zakaōeķ szpitalnych (metody):
- zespoÿy do zwalczania zakaōeķ szpitalnych
- monitorowanie Łrodowisk szpitalnych (personel, pomieszczenia)
- ochrona personelu medycznego przed zakaōeniami
III. Ekologia drobnoustrojw: Flora naturalna i jej znaczenie dla organizmu.
Wpÿyw czynnikw fizycznych i chemicznych na drobnoustroje. LekoopornoŁě
bakterii.
Wpÿyw czynnikw fizycznych i chemicznych na drobnoustroje
1. Definicje pojĭě:
a/ dezynfekcja
b/ sterylizacja
c/ aseptyka
d/ antyseptyka
e/ sanityzacja
2. Metody dezynfekcji:
a/ metody termiczne (do 100 C)
- dekoktacja Ï 100 C przez 30-60 minut w bieōĨcej parze wodnej (aparat
Kocha)
- pasteryzacja Ï 62 C przez 30 minut (lub 72 C przez 20 sekund) i
natychmiastowe ochÿodzenie Ï pÿynne produkty spoōywcze (mleko, soki,
wina)
b/ promieniowanie ultrafioletowe (UV) Ï powietrze w pomieszczeniach
szpitalnych,
boksy, powierzchnie stoÿw
c/ metody chemiczne Ï Łrodki dezynfekujĨce:
- zwiĨzki utleniajĨce (ozon, woda utleniona, nadmanganian potasu)
- chlorowce (chlor, chloramina, jod, jodyna)
- zwiĨzki organiczne:
alkohole (etanol, izopropanol, propanol)
pochodne fenolu (fenol, lizol, krezole)
kwasy organiczne (benzoesowy, nadoctowy, mlekowy)
barwniki (akrydyna, fiolet gencjany)
- zwiĨzki powierzchniowo czynne (detergenty)
3. Antyseptyka i Łrodki antyseptyczne: 70% etanol, 3% woda utleniona,
nadmanganian
potasu, 1% azotan srebra (zabieg Credego), 1% chloramina, 2% jodyna, 0,5%
chloroheksydyna, barwniki np.Rivanol
4. Metody sterylizacji:
a/ sterylizacja parowa (autoklaw) Ï nasycona para wodna, w temperaturze
121 C przez
20 minut lub 134 C przez 3-4 minuty.
Materiaÿy sterylizowane : bielizna szpitalna, materiaÿy zakaŋne, narzĭdzia
chirurgiczne,
roztwory termostabilne, materiaÿy opatrunkowe, materiaÿy gumowe i
plastikowe.
b/ sterylizacja gorĨcym, suchym powietrzem (suszarka) - w temperaturze
170 C przez
2 godziny lub 180 C przez 1 godzinĭ.
Materiaÿy: szkÿo laboratoryjne, tÿuszcze, oleje, woski, pudry.
c/ tyndalizacja Ï trzykrotna pasteryzacja przez 30 minut w 24-godzinnych
odstĭpach
(aparat Kocha).
Materiaÿy: produkty ōywnoŁciowe i poōywki.
d/ sterylizacja gazowa:
- tlenek etylenu (igÿy, strzykawki)
e/ sterylizacja plazmowa (plazma Ï aktywne biologicznie rodniki powstaÿe po
wzbudzeniu
czĨstek gazu w polu elekromagnetycznym w prōni).
Materiaÿy: endoskopy, implanty, dreny, urzĨdzenia anestezjologiczne.
f/ sterylizacja z uōyciem filtrw membranowych z estrw celulozy Ï
roztwory
termolabilne (poōywki, leki).
g/ spalanie, opalanie
5. Metody kontroli sterylizacji (autoklaw, suszarka):
a/ fizyczne Ï odczyt z termometru, manometru
b/ chemiczne Ï wskaŋniki chemiczne zmieniajĨce barwĭ po wÿaŁciwym
przebiegu
sterylizacji
c/ biologiczne Ï posiew do bulionu krĨōkw nasĨczonych przetrwalnikami:
- Bacillus stearotherophilus Ï sporal A (autoklaw)
- Bacillus subtilis Ï sporal S (suszarka)
LekoopornoŁě bakterii
1. Definicja pojĭě: antybiotyk i chemioterapeutyk.
2. Mechanizmy dziaÿania antybiotykw na bakterie:
a/ hamowanie syntezy Łciany komrkowej: ǝ-laktamy
b/ uszkodzenie bÿony komrkowej: polimyksyny
Zgłoś jeśli naruszono regulamin