Owoce-opisy.pdf

(72 KB) Pobierz
4850248 UNPDF
Owoce
Opisy z grupy pl.rec.kuchnia
Awocado
To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w tłuszcz miąższ.
Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać zarówno do potraw słodkich,
jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje,
jeśli położymy go w temperaturze pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas,
wapń, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz roślinny.
Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku przypomina orzechy. Owoc
po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem
powietrza zmienia kolor na szary.
Banan milk
Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma ścisły miąższ
pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.
Belimbing
Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę. Spożywa się na
surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość odżywczą i jest ceniony jako
nieobciążające żołądka i jelit źródło energii.
Durian
Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po malajsku
"duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We wnętrzu, podzielonym na wiele
części, znajduje się jasnokremowy miąższ. Przyrządzany jak jarzyna, dodawany do zup i
sałatek.
Figa
Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim. Do
najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA. Figa działa
pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę A i sole mineralne. Spożywa się
suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje się z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać
wraz z łupiną. Dodaje do potraw z ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również
do produkcji dżemów.
Granat
Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego. Z soku wyrabia się
syrop - granadinę i galaretki.
Gwajawa pospolita
Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo dużej zawartości
witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na surowo.
Jabłko cukrowe
Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce Południowej.
Jack fruit
Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do brzoskwini
zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany zwykle w kawałkach.
Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały spożywa się na surowo jako
przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z
niego napój.
Karambola
Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji. Ma kruchy,
soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Pokrojony na
plastry spożywany jest na surowo. Używany do produkcji galaretek, dżemów i soków.
Kiwano
Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma delikatny smak.
Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek owocowych i napojów.
Kumkwat
Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o słodkiej skórce i
soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na surowo ze skórką. Sprzedawany
świeży, w syropie i konserwowany.
Kwiat banana
Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście służą do zawijania
potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w których potrawy są gotowane na parze lub
zapiekane. W kuchniach azjatyckich wykorzystuje się także kwiaty banana.
Langsat
Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie Malajskim. Biały
miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma słodko-kwaskowaty smak i przyjemny
aromat.
Liczi
Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką. Spożywany na surowo i
smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw. orzech liczi.
Limona
Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o intensywniejszym
aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany w krajach tropikalnych. Używany
do przetworów, dodawany do lodów i sorbetów, jest także składnikiem sosów i dań kuchni
orientalnych.
Longan
Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i kwaskowatym
orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są na surowo.
Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do sałatek owocowych.
Mango
Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i soczysty. Spożywany
na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik pikantnych pikli i chutneyów.
Zniedojrzałego mango można przygotować jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach,
suszony i kandyzowany. Podawanie owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu
mocno przyrośniętej pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.
Mangostan właściwy
Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się cząstek. W smaku
delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na dżemy, galaretki i kompoty.
Miechunka jadalna
Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii i Azji. Wielkości czereśni, zielone
lub czerwone w sztywnej, podobnej do papieru powłoce. Mają kwaskowaty smak i
aromatyczny zapach. Używane do sałatek, tortów i kompotów. Sprzedawane w puszkach.
Nashi
Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej gruszki i
kształt jabłka.
Persymona
Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią. Pochodzi z Azji. Ma miąższ
twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na surowo lub suszony i kandyzowany,
używany na galaretki i dżemy.
Plantan
Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do przetworów, zup,
potraw duszonych i do smażenia.
Pomelo
Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu. Jest to
współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej formy grejpfruta.
Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.
Rambutan
Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji. Twarda skórka pokryta
cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek.
Salak
Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty, twardy miąższ
składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak i aromat
przypominający truskawki.
Tamarillo
Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o smaku
przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do sałatek i zup.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin