Składniki:
Ciasto:
9 jaj (z tego 2 żółtka zostawić do masy),
1 szkl.mąki,
1 szkl.cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA:
4 żółtka,
0,5 l mleka,
4 łyżki cukru,
25 dkg masła,
budyń malinowy,
galaretka malinowa
Jak przyrządzić:
Ciasto 1: Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier i ubijac dalej,następnie dodać po jednym żółtku,na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem delikatnie wymieszać, upiec. upieczony placek przekroić.
CIASTA 2: Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej,następnie dodać po jednym żółtku,na koniec mąke wymieszaną z proszkiem i kakaem wymieszać delikatnie i upiec.
MASA;
1 szklankę mleka zagotować z cukrem,w pozostałym mleku rozpuścić żółtka i budyń wymieszać i wlać na gotujące się mleko,cały czas mieszać żeby się nie przypaliło,zdjąć z ognia i stopniowo wsypać galaretkę cały czas mieszać żeby się rozpuściła,masę wymieszać z utartym masłem,przełożyć placek.
maryla20