Kawa mrożona
Parę słów wstępu 2
Sposoby podawania kawy. 2
Kawy mrożone... czyli zima w środku lata... i lata :-) 3
Vanilla cafe on ice 3
Cold amaretto cafe 3
Zimna kawa karaibska 4
Kawa karmelowa 4
Orzechówka 4
Kawa po irlandzku (irisch coffee) 4
Domowa kawa mrożona 4
Kawa mrożona 5
Kawa mrożona z lodami 5
Przepis na 4 filiżanki mocnej kawy 5
Kawa mrożona z żółtkami 5
Kawa mrożona z bananem 5
Kawa mrożona w maszynce do lodów lub mikserze (Caf-galc) 6
Kawa mrożona (stary przepis) 6
Lodowa Ice Coffee 6
Frappe - Iced Greek Coffee 6
Kokosowa Ice Coffee 7
Kawa mrożona 7
Kawa mrożona 8
Kawa Zimt-Fein 8
Kawa carajijo 8
Kawa Dante 8
Kawa z żubrówką 9
Kawa po włosku 9
Kawa mrożona 9
Kawa mrożona 10
Kawa cappucino 10
Kawka na poprawę humoru 10
Kawa a la Anne 10
Śnieżna kawa 11
Kawa mrożona z lodem 11
Cappucino palce lizać 11
Kawa na przeziębienie i chandrę 11
Kawa VII Połku Lotnictwa J 12
Kawa lodowa 12
Kawa pomarańczowa 12
Kawa trzepana 12
Kawa z advocatem 13
Kawa po jawajsku 13
Cafe brulee 13
Mrożona kawa po wiedeńsku 13
Kawa mrożona 13
Thermomix 14
Frappe - mrożona kawa grecka 14
Kawa mrożona wg Aleex 14
Kawa na rauszu – mrożona 14
Kawa mrożona z lodami 15
Kawa mrożona 15
Kawa mrożona z bananem 15
Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie 15
Kawa na zimno – kawa mrożona. Doskonała w porze letniej, gasząca pragnienie i dostarczająca kofeiny jej fanom, jest uzupełnieniem każdego barowego czy restauracyjnego menu w okresie nie tylko letnim.
Oto kilka sposobów przyrządzenia tego jakże smacznego napoju:
Tradycyjny (włoski) – mocny napar kawy prawdziwej zamrażamy w postaci bloku (np. w kuwecie po lodach), następnie rozmrażając go lekko zeskrobujemy warstwy "kawowego lodu" łyżką. Umieszczamy tę masę lodową w szklanicy. Według upodobania dodajemy zimne mleko i dosładzamy syropem cukrowym, zwykłym cukrem bądź cukrem trzcinowym. Mieszamy i dekorujemy bitą śmietaną, oprószamy kawą mielona bądź sproszkowaną czekoladą. Można też rozkruszyć zamrożoną kawę w blenderze.
Przy wykorzystaniu blendera i zimnego naparu kawy – kruszony lód, zimny napar kawy, Cukier i mleko ubijamy na najwyższych obrotach w blenderze. Dekorujemy bitą śmietaną. Zamiast naparu kawy można użyć schłodzonej, kawy rozpuszczalnej.
Przy wykorzystaniu syropów i blendera – kruszony lód i porcję kawowego syropu Monin miksujemy z mlekiem bądź słodką śmietanką w blenderze. Dekoracja jak zwykle bitą śmietaną, sproszkowaną czekoladą, kawą mieloną bądź kawą instant, gałką muszkatołowa albo niewielka ilością kardamonu lub cynamonu. Dodając oprócz syropu kawowego jakikolwiek syrop Monin możemy uzyskać aromatyzowaną kawę mrożoną np. syrop Amaretto lub Waniliową.
Przy wykorzystaniu urządzenia do napojów mrożonych tzw. "granitora" – wlewając w odpowiednich proporcjach syrop kawowy, mleko i wodę uzyskamy mrożoną kawę dzięki specjalnym urządzeniom do napojów typu frappe (mrożonych). Dekoracja taka jak w sposobach powyższych.
Oczywiście, modyfikacji tych sposobów może być wiele np. schładzanie naparu kawowego gałkami lodów czy blenderowanie zamrożonym kostek naparu kawowego łącznie z lodami. Dodatek mleka bądź słodkiej śmietanki albo lodów powoduje, że przygotowywany napój uzyskuje "gładkość".
Oprócz słomki należy podać również łyżeczkę, bo mrożoną kawę można również spożywać za jej pomocą. Oczywiście także dodatek innych składników jak likiery czy szlachetne alkohole (koniaki, Brandy, whisky) wpływa znacząco na smak przygotowywanych kaw mrożonych.
espresso - drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem, dzięki czemu powstaje bardzo mocna kawa. Serwuje się ją w malutkich filiżankach. Do espresso podaje się często szklankę wody do popicia.
café au lait - elegancka nazwa kawy z mlekiem.
kawa „po arabsku" - zaparzana w mosiężnych tygielkach. Na dno wsypuje się cukier puder i stawia na ogniu, dopóki nie ściemnieje, następnie zalewa się go wodą. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuje się zmieloną kawę i wszystko gotuje.
kawa „po wiedeńsku" - na mocną kawę z ekspresu nakłada się kulę bitej śmietany, którą można posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao.
cafe latte – kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach.
latte macchiatto - porcja kawy espresso wlana do szklanki gorącego, spienionego mleka.
macchiatto - porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.
cappuccino – to mieszanka espresso ze spienionym mlekiem. Całość można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem. Mleko powinno być schłodzone, świeże i pełnotłuste. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od koloru habitu kapucynów.
café frappé – mocna kawa zmiksowana z lodami, wymyślona przez Greków, którzy przez długi czas nie chcieli zdradzić nikomu
Inne sposoby podawania kawy
cappuccino - prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Powinna mieć ona większą pojemność niż naczynie do espresso, czyli 150 do 200 ml i powinna być wykonana z porcelany o grubych ściankach.
cafe Latte - łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu - tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.
20 ml syropu waniliowego Monin
40 ml schłodzonego espresso
75 ml schłodzonego mleka (2%)
Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, oprószyć gałką muszkatołową
20 ml syropu amaretto Monin
Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, przystroić wisienką koktajlową
20 ml syropu karaibski rum Monin
Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, przystroić plastrem limety
20 ml syropu karmelowego Monin
75 ml mleka 2%
Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, przystroić czepkiem z bitej śmietany i oprószyć czekoladą.
20 ml syrop orzechowy Monin
75 ml schłodzonego 2% mleka
Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, dekorować plastrem pomarańczy.
Składniki - 6 porcji:
· 0,25 l bitej śmietany
· 2 łyżki stołowe cukru granulowanego
· 6 łyżek stołowych nierafinowanego, brązowego cukru
· 6 filiżanek świeżo parzonej palonej, kawy
· 180 ml irlandzkiej Whiskey
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem w schłodzonej misce . Podgrzać 6 szklanek do Whiskey
Wlać Whiskey Dodać po łyżce stołowej nierafinowanego cukru i filiżance mocnej kawy. Na wierzch delikatnie nałożyć bitą śmietanę - nie mieszać. Podawać natychmiast :)
Przepis - na jedną sporą kawę.
· czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej o delikatnym smaku
· 1/2 szklanki wody
· 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
· 2 łyżeczki cukru
· lody waniliowe albo śmietankowe (lub lody czekoladowo-waniliowe albo toffi)
· bita śmietana
· kakao
Kawę zalać gorącą wodą, posłodzić, dolać mleko, ostudzić i wstawić do lodówki. Kiedy odpowiednio się schłodzi (można wstawić do zamrażalnika na jakiś czas) wlać do wysokiej szklanki (do 3/4 wysokości), dodać 2-3 gałki lodów i zrobić ładną czapeczkę z bitej śmietany w sprayu. Wszystko obficie posypać niesłodzonym kakao i podawać ze słomką.
Możemy wzbogacić smak naszej domowej kawy w bardzo prosty sposób: dodając do naparu trochę syropu toffi, takiego w plastikowych buteleczkach do wyciskania na lody czy gofry, można także wlać kieliszek adwokata albo ajerkoniaku na lody przed dodaniem bitej śmietany
· 4-6 łyżeczek drobno zmielonej kawy
· 2 szklanki wody
· 1-2 łyżki cukru
· 1/2 szklanki śmietanki kremowej
Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą. Po zaparzeniu odcedzamy, słodzimy i studzimy. Śmietankę z cukrem ubijamy na puszystą pianę, najlepiej w mikserze. Przestudzoną kawę wstawiamy do zamrażalnika, by mocno się oziębiła, a nawet częściowo zamroziła. Nakładamy do filiżanek, a na wierzchu dekorujemy bitą śmietaną. :-)
· 8 łyżeczek czubatych mielonej kawy
· 4 kieliszki koniaku
· bakalie lub świeże owoce (truskawki, wiśnie, pomarańcze, ananas itp.)
· 15 dag bitej śmietany
· 4 gałki lodów
Zaparzoną i przecedzoną kawę mieszamy z koniakiem i mrozimy. Na dnie każdego pucharka układamy we wzorki francuskie lub inne łowickie owoce lub bakalie. Do kawy wkładamy gałkę lodów, posypujemy orzechami. Przybieramy bitą śmietaną, którą możemy użyć również do innych celów. np. zrobić sobie stok narciarski, następnie posypujemy tartą czekoladką. Podajemy ze słomką. :-)
· 3-6 łyżeczek drobno zmielonej kawy
· 1/2 -1 szklanki mleka
· 1-2 żółtka
· kawałek wanilii
Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy. Mleko zagotowujemy z wanilią. Żółtka ubijamy do białości i zaparzamy wrzącym mlekiem, ubijając dodajemy napar kawy. Studzimy i mocno schładzamy, najlepiej w zamrażalniku. Lekko zamrożoną kawę nakładamy do filiżanek. Do kawy możemy podać:-) bitą śmietanę.
· 1 dojrzały banan
· 1,5 filiżanki zimnej, mocnej kawy
· 3 łyżki stołowe cukru
· 1 filiżanka lodów waniliowych
Banana miksujemy ręcznie z kawą i cukrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy lody i znowu miksujemy. Teraz to już tylko pozostaje nam rozlać do filiżanek. :-)
· 5 dag kawy naturalnej drobno zmielonej
·...
tolo666