Kawa mrożona.doc

(165 KB) Pobierz
Kawa mrożona

Kawa mrożona

 

Parę słów wstępu              2

Sposoby podawania kawy.              2

Kawy mrożone... czyli zima w środku lata... i lata :-)              3

Vanilla cafe on ice              3

Cold amaretto cafe              3

Zimna kawa karaibska              4

Kawa karmelowa              4

Orzechówka              4

Kawa po irlandzku  (irisch coffee)              4

Domowa kawa mrożona              4

Kawa mrożona              5

Kawa mrożona z lodami              5

Przepis na 4 filiżanki mocnej kawy              5

Kawa mrożona z żółtkami              5

Kawa mrożona z bananem              5

Kawa mrożona w maszynce do lodów lub mikserze (Caf-galc)              6

Kawa mrożona (stary przepis)              6

Lodowa Ice Coffee              6

Frappe - Iced Greek Coffee              6

Kokosowa Ice Coffee              7

Kawa mrożona              7

Kawa mrożona              7

Kawa mrożona              8

Kawa Zimt-Fein              8

Kawa carajijo              8

Kawa Dante              8

Kawa z żubrówką              9

Kawa po włosku              9

Kawa mrożona              9

Kawa mrożona              10

Kawa cappucino              10

Kawka na poprawę humoru              10

Kawa a la Anne              10

Śnieżna kawa              11

Kawa mrożona z lodem              11

Cappucino palce lizać              11

Kawa na przeziębienie i chandrę              11

Kawa VII Połku Lotnictwa J              12

Kawa lodowa              12

Kawa pomarańczowa              12

Kawa trzepana              12

Kawa z advocatem              13

Kawa po jawajsku              13

Cafe brulee              13

Mrożona kawa po wiedeńsku              13

Kawa mrożona              13

Thermomix              14

Frappe - mrożona kawa grecka              14

Kawa mrożona wg Aleex              14

Kawa na rauszu – mrożona              14

Kawa mrożona z lodami              15

Kawa mrożona              15

Kawa mrożona z bananem              15

Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie              15

 

Parę słów wstępu

 

Kawa na zimno – kawa mrożona. Doskonała w porze letniej, gasząca pragnienie i dostarczająca kofeiny jej fanom, jest uzupełnieniem każdego barowego czy restauracyjnego menu w okresie nie tylko letnim.

 

Oto kilka sposobów przyrządzenia tego jakże smacznego napoju:

Tradycyjny (włoski) – mocny napar kawy prawdziwej zamrażamy w postaci bloku (np. w kuwecie po lodach), następnie rozmrażając go lekko zeskrobujemy warstwy "kawowego lodu" łyżką. Umieszczamy tę masę lodową w szklanicy. Według upodobania dodajemy zimne mleko i dosładzamy syropem cukrowym, zwykłym cukrem bądź cukrem trzcinowym. Mieszamy i dekorujemy bitą śmietaną, oprószamy kawą mielona bądź sproszkowaną czekoladą. Można też rozkruszyć zamrożoną kawę w blenderze.

Przy wykorzystaniu blendera i zimnego naparu kawy – kruszony lód, zimny napar kawy, Cukier i mleko ubijamy na najwyższych obrotach w blenderze. Dekorujemy bitą śmietaną. Zamiast naparu kawy można użyć schłodzonej, kawy rozpuszczalnej.

Przy wykorzystaniu syropów i blendera – kruszony lód i porcję kawowego syropu Monin miksujemy z mlekiem bądź słodką śmietanką w blenderze. Dekoracja jak zwykle bitą śmietaną, sproszkowaną czekoladą, kawą mieloną bądź kawą instant, gałką muszkatołowa albo niewielka ilością kardamonu lub cynamonu. Dodając oprócz syropu kawowego jakikolwiek syrop Monin możemy uzyskać aromatyzowaną kawę mrożoną np. syrop Amaretto lub Waniliową.

Przy wykorzystaniu urządzenia do napojów mrożonych tzw. "granitora" – wlewając w odpowiednich proporcjach syrop kawowy, mleko i wodę uzyskamy mrożoną kawę dzięki specjalnym urządzeniom do napojów typu frappe (mrożonych). Dekoracja taka jak w sposobach powyższych.

 

Oczywiście, modyfikacji tych sposobów może być wiele np. schładzanie naparu kawowego gałkami lodów czy blenderowanie zamrożonym kostek naparu kawowego łącznie z lodami. Dodatek mleka bądź słodkiej śmietanki albo lodów powoduje, że przygotowywany napój uzyskuje "gładkość".

Oprócz słomki należy podać również łyżeczkę, bo mrożoną kawę można również spożywać za jej pomocą. Oczywiście także dodatek innych składników jak likiery czy szlachetne alkohole (koniaki, Brandy, whisky) wpływa znacząco na smak przygotowywanych kaw mrożonych.

 


Sposoby podawania kawy

 

espresso - drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem, dzięki czemu powstaje bardzo mocna kawa. Serwuje się ją w malutkich filiżankach. Do espresso podaje się często szklankę wody do popicia.

 

café au lait - elegancka nazwa kawy z mlekiem.

 

kawa „po arabsku" - zaparzana w mosiężnych tygielkach. Na dno wsypuje się cukier puder i stawia na ogniu, dopóki nie ściemnieje, następnie zalewa się go wodą. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuje się zmieloną kawę i wszystko gotuje.

 

kawa „po wiedeńsku" - na mocną kawę z ekspresu nakłada się kulę bitej śmietany, którą można posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao.

 

cafe latte – kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach.

 

latte macchiatto - porcja kawy espresso wlana do szklanki gorącego, spienionego mleka.

 

macchiatto - porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.

 

cappuccino – to mieszanka espresso ze spienionym mlekiem. Całość można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem. Mleko powinno być schłodzone, świeże i pełnotłuste. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od koloru habitu kapucynów.

 

café frappé – mocna kawa zmiksowana z lodami, wymyślona przez Greków, którzy przez długi czas nie chcieli zdradzić nikomu

 

Inne sposoby podawania kawy

cappuccino - prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Powinna mieć ona większą pojemność niż naczynie do espresso, czyli 150 do 200 ml i powinna być wykonana z porcelany o grubych ściankach.

 

cafe Latte - łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu - tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.


Kawy mrożone... czyli zima w środku lata... i lata :-)

 

Vanilla cafe on ice

20 ml syropu waniliowego Monin

40 ml schłodzonego espresso

75 ml schłodzonego mleka (2%)

Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, oprószyć gałką muszkatołową

Cold amaretto cafe

40 ml schłodzonego espresso

20 ml syropu amaretto Monin

75 ml schłodzonego mleka (2%)

Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, przystroić wisienką koktajlową

Zimna kawa karaibska

40 ml schłodzonego espresso

20 ml syropu karaibski rum Monin

75 ml schłodzonego mleka (2%)

Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, przystroić plastrem limety

Kawa karmelowa

40 ml schłodzonego espresso

20 ml syropu karmelowego Monin

75 ml mleka 2%

Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, przystroić czepkiem z bitej śmietany i oprószyć czekoladą.

Orzechówka

40 ml schłodzonego espresso

20 ml syrop orzechowy Monin

75 ml schłodzonego 2% mleka

Shakerować z kruszonym lodem, przelać razem z lodem do szklanicy, dekorować plastrem pomarańczy.

Kawa po irlandzku  (irisch coffee)

Składniki - 6 porcji:

·            0,25 l bitej śmietany

·            2 łyżki stołowe cukru granulowanego

·            6 łyżek stołowych nierafinowanego, brązowego cukru

·            6 filiżanek świeżo parzonej palonej, kawy

·            180 ml irlandzkiej Whiskey

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem w schłodzonej misce . Podgrzać 6 szklanek do Whiskey

Wlać Whiskey  Dodać po łyżce stołowej nierafinowanego cukru i filiżance mocnej kawy. Na wierzch delikatnie nałożyć bitą śmietanę - nie mieszać. Podawać natychmiast :)

Domowa kawa mrożona

Przepis - na jedną sporą kawę.

·            czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej o delikatnym smaku

·            1/2 szklanki wody

·            1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)

·            2 łyżeczki cukru

·            lody waniliowe albo śmietankowe (lub lody czekoladowo-waniliowe albo toffi)

·            bita śmietana

·            kakao

Kawę zalać gorącą wodą, posłodzić, dolać mleko, ostudzić i wstawić do lodówki. Kiedy odpowiednio się schłodzi (można wstawić do zamrażalnika na jakiś czas) wlać do wysokiej szklanki (do 3/4 wysokości), dodać 2-3 gałki lodów i zrobić ładną czapeczkę z bitej śmietany w sprayu. Wszystko obficie posypać niesłodzonym kakao i podawać ze słomką.

Możemy wzbogacić smak naszej domowej kawy w bardzo prosty sposób: dodając do naparu trochę syropu toffi, takiego w plastikowych buteleczkach do wyciskania na lody czy gofry, można także wlać kieliszek adwokata albo ajerkoniaku na lody przed dodaniem bitej śmietany

Kawa mrożona

·            4-6 łyżeczek drobno zmielonej kawy

·            2 szklanki wody

·            1-2 łyżki cukru

·            1/2 szklanki śmietanki kremowej

Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą. Po zaparzeniu odcedzamy, słodzimy i studzimy. Śmietankę z cukrem ubijamy na puszystą pianę, najlepiej w mikserze. Przestudzoną kawę wstawiamy do zamrażalnika, by mocno się oziębiła, a nawet częściowo zamroziła. Nakładamy do filiżanek, a na wierzchu dekorujemy bitą śmietaną. :-)

Kawa mrożona z lodami

Przepis na 4 filiżanki mocnej kawy

·            8 łyżeczek czubatych mielonej kawy

·            4 kieliszki koniaku

·            bakalie lub świeże owoce (truskawki, wiśnie, pomarańcze, ananas itp.)

·            15 dag bitej śmietany

·            4 gałki lodów

Zaparzoną i przecedzoną kawę mieszamy z koniakiem i mrozimy. Na dnie każdego pucharka układamy we wzorki francuskie lub inne łowickie owoce lub bakalie. Do kawy wkładamy gałkę lodów, posypujemy orzechami. Przybieramy bitą śmietaną, którą możemy użyć również do innych celów. np. zrobić sobie stok narciarski, następnie posypujemy tartą czekoladką. Podajemy ze słomką. :-)

Kawa mrożona z żółtkami

·            3-6 łyżeczek drobno zmielonej kawy

·            1/2 -1 szklanki mleka

·            1-2 żółtka

·            kawałek wanilii

Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy. Mleko zagotowujemy z wanilią. Żółtka ubijamy do białości i zaparzamy wrzącym mlekiem, ubijając dodajemy napar kawy. Studzimy i mocno schładzamy, najlepiej w zamrażalniku. Lekko zamrożoną kawę nakładamy do filiżanek. Do kawy możemy podać:-) bitą śmietanę.

Kawa mrożona z bananem

·            1 dojrzały banan

·            1,5 filiżanki zimnej, mocnej kawy

·            3 łyżki stołowe cukru

·            1 filiżanka lodów waniliowych

Banana miksujemy ręcznie z kawą i cukrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy lody i znowu miksujemy. Teraz to już tylko pozostaje nam rozlać do filiżanek. :-)

Kawa mrożona w maszynce do lodów lub mikserze (Caf-galc)

·            5 dag kawy naturalnej drobno zmielonej

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin