MANDARYNKA .pdf

(65 KB) Pobierz
NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI
MANDARYNKA
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia z mąką.
Piec ok. 30 min w temp 170 C.
Masa jabłkowa
1 i 1/2 kg jabłek
2 galaretki czerwone
1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka i chwilę
smażyć. Gdy jabłka będą rozprażone dodać suche galaretki i jeszcze chwilę smażyć, ciągle
mieszając.
Masa orzechowa
1 szklanka słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
20 dkg mielonych orzechów
1 kostka masła
1/2 kg mandarynek
2 galaretki
Mleko, cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć, dodać
przestudzone orzechy. Mandarynki obrać i rozłożyć na cząstki. Galaretki rozpuścić wg
przepisu na opakowaniu.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa jabłkowa - masa orzechowa - cząstki mandarynek - zalać tężejącą
galaretką.
38560816.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin