Ciastka Żanetki.doc

(23 KB) Pobierz

Ciastka Żanetki

4 szklanki mąki

1 szklanka jasnego piwa

2 margaryny, np Kasia

 

Do nadziewania:

marmolada lub

dżem lub

czekolada

Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinkę. Można na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto niezbyt cienko i wykrawać kółka szklanką. Nadziewać marmoladą lub czekoladą (kostka lub pół na kółeczko ciasta, zależy od wielkości) i zlepiać tak jak pierogi. Można dookoła zgnieść widelcem.

Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 min w 200 stopniach.

Zaraz po upieczeniu posypać cukrem pudrem i studzić najlepiej na kratce.

 

Gdyby ciasto przywierało w trakcie wałkowania można lekko podsypać mąką.

 

Przepis dostałam wczoraj od przyjaciółki i dziś zrobiłam. Ciastka przepyszne. Wyszło mi ponad 50 sztuk i już dzieciaki połowę zjadły.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin