- Taka ziemniaczkowa sałatka jest najfajniejsza, kiedy kartofelki są młodziutkie i kruche. Wtedy nie trzeba specjalnie martwić się o skórkę, bo jest jeszcze bardzo delikatna. Jeśli użyjesz starszych, dorosłych ziemniaków, to też powinno się udać, ale zdecydowanie polecam poszukanie młodziaków. Czas przygotowania: 30 min. Dla 4 osób
Jak to zrobić: 1. Posiekaj cebulę. 2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż przez ok. 20 min. 3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie. 4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu. 5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli. 6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek (możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji) i wszystko wymieszaj. 7. Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 8. Wlej połowę sosu do sałatki i znów zamieszaj. Resztę sosu przelej do osobnej miseczki, którą postawisz później na stole (z myślą o gościach, którzy lubią więcej sosu naturalnie). 9. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki. Bon appetit!
· 4 plasterki bekonu
· 1 kg młodych ziemniaczków
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1/2 pęczka szczypiorku
· 6 średnich cebul
· sos:
· 250 g majonezu
· 1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
· sok z 1/2 cytryny
· sól i pieprz do smaku
· 2 łyżki śmietany Rama Cremefine
BookScanKrK