Jabłecznik na biszkopcie i racuszki z rabarbarem.doc

(21 KB) Pobierz
Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie
 

biszkopt:
4 jajka
1 szkl. mąki pszennej (niepełna)
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Ubić pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze mikserem dobrze wymieszać. Na koniec dosypywać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok.30min/180st.C
 

masa :
1 słoik przecieru jabłkowego
3-4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
2 torebki "śnieżki"
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
2 szkl. mleka
Jabłka wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (4 łyżki + 1/2 szkl. wody) i masę rozłożyć na upieczony biszkopt. śnieżkę ubić w mleku i dodać rozpuszczoną żelatynę (3 łyżeczki + 1/2 szkl. wody). Na jabłka nałożyć bitą śmietanę. Można polać polewą czekoladową. Całość schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
 

 

RACUSZKI Z RABARBAREM
 

1/2 kg mąki
1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
1/2 kg rabarbaru
Drożdże z cukrem rozetrzeć i dodać mleko , mąkę , jajka i olej. Całość dobrze połączyć. Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe cząstki , wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron. (łyżkę maczać w gorącym oleju z patelni). SMACZNEGO

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin