Jabłecznik na biszkopcie
biszkopt:4 jajka1 szkl. mąki pszennej (niepełna)3/4 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyUbić pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze mikserem dobrze wymieszać. Na koniec dosypywać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok.30min/180st.C
masa :1 słoik przecieru jabłkowego3-4 łyżki żelatyny1/2 szklanki wody2 torebki "śnieżki"3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wody2 szkl. mlekaJabłka wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (4 łyżki + 1/2 szkl. wody) i masę rozłożyć na upieczony biszkopt. śnieżkę ubić w mleku i dodać rozpuszczoną żelatynę (3 łyżeczki + 1/2 szkl. wody). Na jabłka nałożyć bitą śmietanę. Można polać polewą czekoladową. Całość schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
RACUSZKI Z RABARBAREM
1/2 kg mąki1 szkl. mleka2 jajka3 łyżki oleju2 łyżki cukru3 dag drożdży1/2 kg rabarbaruDrożdże z cukrem rozetrzeć i dodać mleko , mąkę , jajka i olej. Całość dobrze połączyć. Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe cząstki , wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron. (łyżkę maczać w gorącym oleju z patelni). SMACZNEGO
amazonka2007