Ciasto z kremem śmietanowym z galaretką
Składniki
Biszkopt:6 jajek1 i 1/2 szkl. mąki1 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka olejuMasa:3 galaretki, każda różnego koloru300- 350 ml śmietany do ubijania (najlepiej kremówki)ewentualnie jedno opakowanie "Śnieżki"2- 3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa na wierzch
Ubić białka na sztywno (przed ubijaniem białek trzeba je wyjąć z lodówki, żeby nie były zimne) z odrobiną soli lub sody oczyszczonej (wtedy piana łatwo się ubije). Ciągle ucierając dodawać cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i olej, wymieszać to delikatnie łyżką drewnianą lub plastikową. Ciasto wykładać na posmarowaną tłuszczem i posypaną delikatnie bułką tartą lub wyłożoną papierem blachę (33/22 cm). Piec ok 45 minut w średnio gorącym piekarniku.Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części. Zrobić 3 galaretki. Dwie pozostawić do zupełnego zastygnięcia a trzecią niezupełnie stężałą, zmieszać z ubitą śmietaną i cukrem pudrem, chłodzić w lodówce ok pół godziny. Pozostałe galaretki pokroić w kostkę (te dwie galaretki przygotować najlepiej dużo wcześniej) i dodać do śmietanowej masy. Jeśli ktoś się boi, że masa mu nie stężeje (choć ze względu na galaretkę powinna stężeć) może dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Masę delikatnie wymieszać. Na jedną część ciasta dać masę przykryć drugą częścią. Ciasto polać polewą
sylwiadz12