Biszkopt z makiem.doc

(6 KB) Pobierz
Biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem

 

Składniki:

ciasto:

4 jaja

szklanka cukru

4 łki oliwy

szklanka mąki

łeczka proszku do pieczenia

masa:

1,5 szklanki maku

3 jaja

2 łki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

25 dag margaryny

zapach migdałowy

 

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, mą, oliwę, proszek do pieczenia, Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wlej do tortownicy i piecz około 30 minut.

 

Mak zalej wrzą wodą. Po 20 minutach zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Następnie odlej, dwukrotnie zmiel w maszynce i połącz z jajami, mą oraz zapachem.

 

Teraz zagotuj margarynę i, nie zdejmując jej z ognia, stopniowo dodawaj mak. Gęstnieją gorą masą przełóż przekrojone ciasto (najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).

 

Wierzch ciasta polej polewą kakaową i udekoruj bakaliami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin