Babka keksowa
Składniki:
ciasto:
20 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
5 jaj
10 dag masła
20 dag cukru pudru
2 dag drożdży
ćwierć szklanki mleka
25 dag rodzynek
po 5 dag: smażonej skórki pomarańczowej, łuskanych orzechów włoskich, suszonych moreli, fig i daktyli
polewa:
gotowa polewa cytrynowa
Drożdże rozprowadź mlekiem i odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj roztopione masło i ucieraj dalej, dosypując powoli obie mąki. Masę połącz z drożdżami. Morele, orzechy, figi i daktyle drobno posiekaj i wsyp razem z pozostałymi bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki) do starannie utartego ciasta. Delikatnie wymieszaj je z dodawaną po łyżce sztywną pianą, ubitą z białek.
Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut, sprawdzając ostro zakończonym patyczkiem, czy się upiekło.
Po przestudzeniu i wyjęciu z formy babkę polej polewą cytrynową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
sylwiadz12