Czynniki biologiczne.doc

(28 KB) Pobierz
CZYNNIKI BIOLOGICZNE

CZYNNIKI BIOLOGICZNE

c.d.

Substancje i struktury wytwarzane przez żywe organizmy:

 

LPS (lipopolisacharyd) – endotoksyna bakteryjna

-          może wnikać do organizmu ludzkiego drogą oddechową

-          jest łatwo uwalniana z komórki bakteryjnej

-          związek wielkocząsteczkowy wchodzący w skład błony komórkowej bakterii gramm dodatnich G(+)

-          powoduje stan zapalny układu oddechowego , gorączkę, skurcze oskrzeli (podobne do astmy)

 

Mykotoksyny

-          substancje produkowane przez grzyby o dużej toksyczności

-          najbardziej znane to aflatoksyny produkowane prze grzyby pleśniowe

-          mogą spowodować ciężkie zatrucie

-          najbardziej wrażliwe na aflatoksyny są: wątroba, nerki, mózg, płuca

 

Metabolity grzybów pleśniowych

 

Pyłki kwiatów

-          najbardziej znane alergeny

-          dostają się do organizmu drogą oddechową

-          wywołują od kataru do ataków astmy

 

Roślinne olejki eteryczne

-          ciecze uzyskiwane drogą destylacji

-          mogą wywoływać alergie

-          najbardziej alergizuje olejek: miętowy, tymiankowy, cynamonowy, cytronellowy, pimentowy, lebiodkowy, cytrynowy, melisowy

-          niektóre z nich mogą wywoływać skórne reakcje fototoksyczne (uczulenie skóry na działanie promieni słonecznych), np. olejek: bergamotki, limetkowy, grejpfrutowy, cytrynowy, z gorzkiej pomarańczy

 

Alergeny tkanek roślinnych

Tu: LATEKS

-          substancja pochodzenia roślinnego, otrzymywana z mleczka drzewa kauczukowego

-          zawiera on w swym składzie substancję białkową silnie alergizującą, która jest przyczyną kontaktowego zapalenia skóry oraz ogólnych reakcji alergicznych

-          produkowane są z niego rękawice jednorazowe

-          uczulenia u grup zawodowych: lekarze, pielęgniarki, rehabilitanci, kosmetyczki, itd.

 

Alergeny pochodzenia zwierzęcego i ludzkiego

-          przykłady: cząstki pierza ptasiego, sierść, naskórek zwierząt, różne wydaliny i wydzieliny ich organizmów

 

Wiadome jest, że nie wszystkie alergeny spotkamy w gabinecie kosmetycznym, ale należy się w nich orientować.

 

Czynniki biologiczne w gabinecie kosmetycznym stanowią jedno z podstawowych i jednocześnie najbardziej niebezpiecznych zagrożeń. 

 

 

 

 

DZIAŁ: PROFILAKTYKA I ZWALCZANIE CHORÓB ZAKAŹNYCH

 

Badaniem przyczyn powstawania i szerzenia się chorób zakaźnych u ludzi oraz badaniem metod zwalczania i zapobiegania (profilaktyki) tym chorobom zajmuje się EPIDEMIOLOGIA.

 

Zwalczanie chorób zakaźnych polega na jak najszybszym:

-          wykryciu i unieszkodliwieniu źródła zakażenia

-          przerwaniu wszystkich możliwych dróg szerzenia się zakażenia (izolacja chorego, kwarantanna)

-          zabezpieczeniu przed zakażaniem zdrowych ludzi(szczepienia ochronne)

 

 

Mechanizm zakażenia

 

Do szerzenia się zakażenia dochodzi, gdy występują następujące, nierozłączne ze sobą czynniki:

a.     źródło zakażenia – to żywy organizm , w którym drobnoustroje chorobotwórcze mogą bytować przez pewien czas, rozwijać się i namnażać

b.     czynniki przenoszące zakażenie, zaliczamy tu: powietrze, skażoną glebę i wodę, produkty żywnościowe, przedmioty użytkowe,  stawonogi (np. komary, kleszcze)

lub zakażenie prze kontakt bezpośredni

c.      człowiek podatny na zakażenie

Zgłoś jeśli naruszono regulamin