· 1 kg cielęciny od łopatki
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego
· 2 łyżki mąki
· 3 cebule szalotki
· 1 duża marchewka
· 1 kieliszek białego wytrawnego wina
· 1 kieliszek wody
· 1 pęczek tymianku
· oliwa z oliwek do smażenia
· olej roślinny do smażenia
· 1 łyżka masła
· 1 liść laurowy
· sól i pieprz do smaku
- Podobno danie to powstało na polu walki pod Marengo, kiedy Napoleon sprał na kwaśne jabłko wojska austriackie. Właśnie taką cielęcinkę serwowano mu do stołu. I musiało mu naprawdę smakować, a potrawa jest słynna do tej pory. Spróbujcie, jak sobie dogadzali we Francji ponad dwieście lat temu. Na 6 osób: Czas przygotowania: 25 min. Czas duszenia: 45 min.
Jak to zrobić: 1. Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę. 2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić. 3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką. 4. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa. 5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną. 6. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj 7. Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie. 8. Serwuj z ryżem Pilaw.
buszek3320