Mini pizzerki na kolację
Składniki
(na 6 sztuk)ciasto- 7 g drożdży instant (opakowenie Oetkera)(lub 25g świeżych, ale wtedy trzeba zrobić rozczyn)- 1/2 łyżki cukru- 1/3 łyżeczki soli- 1/2 szklanki mleka- 25 g margaryny Kasia- 1 jajo (odłożyć sobie łyżkę roztrzepanego jajka do posmarowania wierzchu pizzerek- będą ładnie przyrumienione)- 250 g mąki pszennej tortowej- przyprawy suche: 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżki słodkiej paprykiobłożenie (propozycja)- łyżka roztrzepanego jajka- malutki koncentrat pomidorowy- 6 pieczarek startych na tarce w wiórki i podsmażonych na suchej patelni (na koniec posolić i popieprzyć)- 2 plastry szynki- 1/4 papryki czerwonej- 1/2 pomidora- mozarella /lub ser żółty
- margaryne rozpuścić w miseczce- dodać podgrzane mleko- wymieszać(całość nie może być za gorąca - ma być letnie)- dodać sól, cukier, drożdże suche (instant) i wymieszać- dodać roztrzepane jajko i przyprawy suche (oregano, bazylia, zioła prow., paprykę)- dodać mąkę, wymieszać wszystko i zagnieść elastyczne ciastoPrzykryć ściereczką i zostawić na pół godzinyW tym czasie przygotować obłożenieGdy minęło pół godziny - ciasto podzielić na 6 części, uformować płaskie placuszki w kształcie koła
i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaKażdy placuszek posmarować jajkiemNastępnie koncentratem pomidorowymUłożyć na wierzch podsmażone pieczarkiUłożyć kawałki szynki i po 3 kosteczki papryki czerwonejUłożyć plaster pomidoraNa wierzch - plaster mozzarelli (lub sera żółtego)Piec 20 min. w 200*C
stachowiak671