Ciasto na pizze Alfredo
Składniki
4-6 porcji500 g maki250 ml wody2 lyzki oleju
lub oliwy1/2 lyzeczki cukru1/2 lyzeczki soli40 g drozdzy swiezych lub jedno op. suchych (ok. 7 g)
1. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie.2. Ze wszystkich skladnikow zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka i odstawic na 2 godziny w cieple miejsce. Po tym czasie formowac pizze, dodatkich dobrac wg upodoban i piec w 200°C az sie ser rozpusci a brzegi
lekko zbrazowieja, czyli ok. 15-20 minut.Ciasto te mozna przygotowac wczesniej i trzymac w lodowce do 7 dni. Jesli temperatura nie przekroczy 0°C mozna przechowywac ciasto do 9 dni. Wtedy wyjac ciasto z lodowki i lekko je wyrobic. Z dnia na dzien ciasto staje sie lepsze. Pizza Alfredo pochodzi z sieci
wloskich pizzerii o tej samej nazwie.
stachowiak671