Nalewka brzoskwiniowa Gąsiorek do połowy napełnić dojrzałymi, pokrojonymi w ćwiartki brzoskwiniami, zasypać cukrem (na każdy kilogram owoców 50 dag cukru), zostawić na noc. Następnego dnia dodać kilka wyłuskanych pestek brzoskwiniowych, zalać do pełna 50% wódką (na litr 40% wódki - szklanka spirytusu), szczelnie zakorkować, zostawić na trzy tygodnie w słonecznym miejscu, często potrząsając gąsiorem, a potem dwa tygodnie trzymać w cieple. Nalewkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, zakorkować i trzymać co najmniej pół roku. Brzoskwinie z nalewki przełożyć do słoja, szczelnie zamknąć.
Nalewka na gruszkach Na nalewkę należy wybierać gruszki bardzo aromatyczne i soczyste. Z umytych i osuszonych gruszek usunąć szypułkę i ogonek. Nie obrane gruszki pokroić w kostkę nierdzewnym nożem (zachować pestki) i wrzucić do gąsiora, wypełniając go w 3/4, zalać do pełna 80% spirytusem (96% rozcieńczyć wodą), zakorkować szczelnie i trzymać w pokojowej temperaturze 6 - 8 miesięcy. Następnie przelać płyn do innego gąsiorka, zakorkować, a owoce zasypać cukrem (na kilogram owoców 30 - 35 g cukru) i trzymać, często potrząsając gąsiorem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas syrop zlać, a owoce lekko wygnieść przez płótno. Syrop i wyciśnięty z owoców sok wlać do gąsiorka z nalewką, zostawić na 2 - 3 dni, często potrząsając naczyniem, aby płyny dokładnie się wymieszały, a następnie, po przefiltrowaniu przez gęste płótno lub bibułę, rozlać do butelek. Starannie zakręcone butelki przechowywać w ciemnym i chłodny miejscu co najmniej rok.
Nalewka z czarnych porzeczek • 1 kg opłukanych i obranych z szypułek czarnych porzeczek • 1 l czystej wódki 45-procentowej • 1 kg cukru (nalewka słodka) • lub 75 dag (półwytrawna) • albo 30 dag (nalewka wytrawna) Sposób wykonania : Owoce wrzucić do ciemnego naczynia, zalać wódką odstawić na 6 tygodni w zaciemnione miejsce. Alkohol zlać do butelek i szczelnie zakręcić, a do porzeczek wsypać cukier, zamieszać i ponownie odstawić na 6 tygodni (wstrząsać gąsiorkiem co 2 - 3 dni). Powstały syrop zlać i połączyć z wyciągiem alkoholowym. Owoce można przepłukać alkoholem i wodą (pół szklanki wódki, pół szklanki wody). Po 3 tygodniach przecedzić nalewkę przez sączek lub gazę. Nalewka wytrąca stałe cząstki jeszcze przez pół roku, dlatego przed właściwym "odpoczynkiem" trzeba ją ponownie zlać.
Nalewka z czarnego bzu • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu • 4 cytryny (40 dag) lub 2 cytryny (20 dag) i 3 limety (20 dag) • 70 dag cukru • 1 l spirytusu 96-procentowego • 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla =Sposób wykonania : Z cukru oraz 1 l wody ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia. Dwie cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, pokroić w plasterki i oczyścić z pestek. Do wyparzonego słoja włożyć kwiaty czarnego bzu, przekładając plasterkami cytryny, zalać syropem, następnie przykryć słój pergaminem i postawić w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzać, czy sok nie fermentuje i ewentualnie przemieszać zawartość słoja wyparzoną, łyżką. Sok z kwiatów czarnego bzu zlać do garnka przez sito wyłożone gazą, połączyć ze spirytusem, wymieszać i dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn albo limet. Nalewkę przelać do dwóch litrowych butelek, dodać każdej po 1/2 łyżeczki arcydzięgla odstawić na 4 tygodnie (co 3 - 4 dni wstrząsając butelką). Następnie pozostawić nalewkę na 2 tygodnie aby się sklarowała, a później zlać ją znad osadu, osad przefiltrować połączyć z nalewką. Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.
kosmonauta61