Wykrywanie składników pokarmowych.doc

(23 KB) Pobierz
Wykrywanie składników pokarmowych

Wykrywanie składników pokarmowych

 

Materiały dla ucznia

 

DOŚWIADCZENIE 1.  Wykrywanie tłuszczu w nasionach:

 

MATERIAŁY: nasiona słonecznika, maku, lnu, orzechy włoskie, wiórki

                  kokosowe.

WYKONANIE: Przygotowane nasiona rozgniataj kolejno na kartce papieru pergaminowego. Obserwuj wygląd kartki w miejscach rozgniecionych części roślin.

 

Obserwacje: …………………………………………………………

………………………………………………………………………..

Wnioski:

………………………………………………………………

………………………………………………………………………….

 

DOŚWIADCZENIE 2Wykrywanie cukrów w produktach.

 

Cukrem dostarczającym dużej ilości energii jest skrobia. Obecność jej wykrywamy płynem Lugola.

 

WYKONANIE: Na przygotowane produkty : plasterek ziemniaka, banana, jabłka, nasienie fasoli, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną  nanieś kroplę płynu Lugola. Obserwuj zabarwienie  produktów.

 

Obserwacje:……………………………………………………………………………………………………………………………………

Wnioski ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

DOŚWIADCZENIE 3:       Badanie składu cukru:

 

Węglowodany ( cukry) są związkami rozpowszechnionymi w świecie organicznym, zwłaszcza w świecie roślinnym. Czy można zbadać skład cukrów?

 

WYKONANIE: Do probówki należy wsypać małą porcję cukru

( sacharozy). Następnie należy dodać kilka kropel kwasu siarkowego.

 

Obserwacje:……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Wnioski: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

DOŚWIADCZENIE 4:  Wpływ alkoholu na białko

 

Słyszeliście, że alkohol szkodzi zdrowiu.

 

WYKONANIE: do roztworu białka kurzego należy dodać alkohol etylowy.  Co dzieje się z białkiem? Jakie można wysunąć wnioski?

 

Obserwacje: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Wnioski:

…………………………………………………………………………

Zgłoś jeśli naruszono regulamin