Wykłady z hodowli drobiu.doc

(294 KB) Pobierz
WYKŁAD 1

WYKŁAD 1.-KIERUNKI PRODULCJI DROBIU W POLSCE.

 

1.SYSTEMATYKA PTAKÓW:


TYP: STRUNOWCE

PODTYP: KRĘGOWCE

GROMADA; PTAKI

PODGROMADA: PTAKI WŁAŚCIWE

NADRZĄD: PTAKI NEOGMATYCZNE- grzebieniowce

RZĄD: GRZEBIĄCE

RODZINA: INDYKI

GATYNKI: Indyk zwyczajny

                    Indyk pawi

RODZINA: PERLICE

GATUNKI: Perlica zwyczajna

                   Perlica czarna

                   Panterka czarna

RODZINA: KUROWATE

GATUNKI: Kur bankiwa

                    Kur siwy

                    Kur zielony

                    Kur cejloński

                    Przepiórka zwyczajana

                    Przepiórka japońska

                    Przepiórka chińska

                    Kuropatwa zwyczajna

                    Bażant zwyczajny

                    Bażant złocisty

                    Bażant pstry

RZĄD: GOŁEBIOWE

RODZINA: GOŁĘBIOWATE

PODRODZINA: GOŁEBIE

GATUNKI: Gołąb skalny

                    Gołąb grzywacz

                     Synogarlica popielata

                    Gołąbek diamentowaty

RZĄD: BLASZKODZIOBE

RODZINA: KACZKOWATE

PODRODZINA: GĘSI

GATUNKI: Gęś gęgawa

                    Gęś garbonosa

PODRODZINA: KACZKI

GATUNKI: Kaczka krzyżówka

                    Kaczka piżmowa

NADRZĄD: PTAKI PALEOGMATYCZNE

RZĄD: STRUSIOWATE

RODZINA: STRUSIE

GATUNEK: Struś afrykański

RZĄD: NANDU

RODZINA: NANDU

GATUNEK: Nandu południowo-amerykański

RZĄD: KAZUAROWATE

RODZINA: KAZUARY

GATUNEK: Emu


 

2.ZALETY PRODUKCJI DROBIARSKIEJ


1.Wysoki stopień uprzemysłowienia.

2.krótki okres odchowu brojlerów.

-      Kurczęta- 36-60 dni; 1,5-3,5 kg.

-      Indyki- 70-155 dni    

-      Kaczki- 55-77 dni

-      Gęsi-152 dni

3..efektywne wykorzystanie paszy(kg paszy/kg;miesiąc)

-      kurczęta- 1,9-2,3

-      kaczki- 2,9-3,5

-      indyki- 3,0-3,5

-      gęsi- 6,5- 7

4.szybkie tempo wzrostu( liczba dni od wyklucia do 10-krotnego zwiększenia masy ciała)

-      cielę- 380

-      królik-39

-      gęś 27

-      kaczka 27

-      polska gęś owsiana-13-15

-      prosię 46

-      jagnię 170

-      kurczę 25

5.efektywne przetworzenie białka paszy na białko zawarte w tuszce(ilość kg. Paszy na wyprodukowanie 1 kg.mięsa)

-      kurczęta brojlery- 4,5

-      indyki brojlery- 4,7 (do 16 tyg.odchowu)

6.wysoka wydajność rzeźna

-      kurczęta brojlery- 70-71%

-      indyki brojlery- 75-80%

7.wysokie walory mięsa drobiowego

ZALETY:

ü       niska kaloryczność,

ü       łatwość i szybkość przyrządzania,

ü       łatwe do podziału,

ü       wysoki współczynnik strawności białka

ü       stosunkowo niska cena,

ü       wysokie walory smakowe i dietetyczne,

ü       doskonałe do wyrobów różnych produktów garmażeryjnych


 

3.WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAJ  KURZYCH:


1.       JAJO O MASIE 60G. DOSTARCZA

-      90 kcal energii(100g żółtka-350kcal

-      100g białka-150kcal

-      -25% niezbędnych doskonale zbilansowanych aminokwasów

-      -wielonienasycone kwasy tłuszczowe(WNKT)

-      -związki mineralne

-      -13 witamin( oprócz „C”)

2.BARDZO WYSOKA KONWERSJA BIAŁKA PASZOWEGO W BIAŁKO ZWIERZĘCE

-      jaja 22%

-      kurczęta brojlery 17,5%

-      wieprzowina 14%

-      wołowina 4,5%

3.BIAŁKO JAJA KURZEGO PRZYSWAJANE JEST W 94-98%

-      białko mleka 85%

-      białko ziemniaków 77%

-      białko wołowiny 74%

-      białko strączkowych 40-60%


 

4.GŁOWNE KIERUNKI PRODUKCJI DROBIARSKIEJ

-      Produkcja jaj konsumpcyjnych( kury,przepiórki, strusie)

-      produkcja mięsa (produkcja brojlerów- kury, bażanty, kuropatwy, indyki, strusie, gołebie, kaczki, gęsi)

-      produkcja pierza(w Chinach)

 

5.SCHEMAT ORGANIZACJI HODOWLI I PRODUKCJI DROBIU W POLSCE

wytwórnie pasz ß fermy zarodowe à zakłady wylęgowe à zakł.utyli.

wytw.pasz               ß fermy prarodzicielskie.à zakł.utyl.

wytw.pasz              ß fermy rodzicielskie.à zakł.utyl.

                                          fermy towarowe

wytw.pasz ß brojlernie; stada nieśne à zakłady utylizacyjne

rzeźnie; przetwórnie à zakłady utylizacyjne

 

FERMY ZARODOWE-(czyste linie- rody,selekcja ptaków, praca hodowlana)

STADA SELEKCYJNE-(1 SAMIEC NA 6-14 SAMIC; 20-70 STADEK W KAŻDYM

RODZIE)

Oceniane cechy ptaka:


-      masa ciała,

-      szybkość opierzania,

-      budowa ciała,

-      dojrzałość płciowa,

-      produkcja nieśna,

-      tempo nieśności,

-      masa jaj,

-      zapłodnienie jaj

-      wylęgowość piskląt


 

6.SCHEMAT KRZYŻOWAŃ STOSOWANYCH U DROBIU

DOSKONALONE SĄ LINIE MĘSKIE(RODY OJCOWSKIE I MATECZNE) I ŻEŃSKIE(RODY OJCOWSKIE I MATECZNE)

                

 

WYKŁAD 2- PRODUKCJA DROBIARSKA.

 

1.SYTUACJA NA RYNKU MIĘSA DROBIOWEGO


a).linie kur mięsnych na rynku polskim:

-      flex

-      f-15

-      ja-57

-      jv

-      hubbard hi-ye

-      hubbard hi-y

-      co 66 500(amerykańska)

-      hybro pn  (holenderska)

-      hybro g+  (holenderska)

-      hybro pg+ (holenderska)

-      ross 308 (amerykańska)

-      ross 508 (amerykańska)

-      ross pm3 (amerykańska)

-      minibro ( z genem karłowatości)

 

b). linie indyków na rynku polskim:

a)                   typ ciężki

-         hybrid converter

-         hybrid euro fp

-         hybrid extreme

-         hybrid grude marker

-         big 6

-         nicholas 700

-         nicholas 300

-         but 8

-         but9

a)                   typ średnio-ciężki

-      hybrid grude marker

-      nicholas 300

-      but 8

-      but9

c)linie kaczek na rynku polskim:

a)      typu pekin

-      astra k

-      astra k1

-      p 55 *p 44

b)      kaczka piżmowa

-      cr*ca

 

d) linie gęsi na rynku polskim

-      w 33* w11

-      w 11* w11

-      kolos

-      gęś kołódzka


 

Produkcja mięsa drobiowego ; 6 tys. Kurników fermowych (ok.1000m2)

-      2003- 863 tys. Ton

-      2004- 915 tys.ton(6%àdo góry)

-      2005- 980 tys.ton(7%àdo góry)

(w tym mięso indyków ok.25%)

EKSPORT: 2004- 130 TYS.TON

                    2005- 140TYS.TON

 

SPOŻYCIE DROBIU I JAJ ROCZNIE- W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ (W 2003r. I 2004r.)

 

DRÓB(KG)

JAJA(SZTUKI)

2003

2004

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin