WYKŁAD 1.-KIERUNKI PRODULCJI DROBIU W POLSCE.
1.SYSTEMATYKA PTAKÓW:
TYP: STRUNOWCE
PODTYP: KRĘGOWCE
GROMADA; PTAKI
PODGROMADA: PTAKI WŁAŚCIWE
NADRZĄD: PTAKI NEOGMATYCZNE- grzebieniowce
RZĄD: GRZEBIĄCE
RODZINA: INDYKI
GATYNKI: Indyk zwyczajny
Indyk pawi
RODZINA: PERLICE
GATUNKI: Perlica zwyczajna
Perlica czarna
Panterka czarna
RODZINA: KUROWATE
GATUNKI: Kur bankiwa
Kur siwy
Kur zielony
Kur cejloński
Przepiórka zwyczajana
Przepiórka japońska
Przepiórka chińska
Kuropatwa zwyczajna
Bażant zwyczajny
Bażant złocisty
Bażant pstry
RZĄD: GOŁEBIOWE
RODZINA: GOŁĘBIOWATE
PODRODZINA: GOŁEBIE
GATUNKI: Gołąb skalny
Gołąb grzywacz
Synogarlica popielata
Gołąbek diamentowaty
RZĄD: BLASZKODZIOBE
RODZINA: KACZKOWATE
PODRODZINA: GĘSI
GATUNKI: Gęś gęgawa
Gęś garbonosa
PODRODZINA: KACZKI
GATUNKI: Kaczka krzyżówka
Kaczka piżmowa
NADRZĄD: PTAKI PALEOGMATYCZNE
RZĄD: STRUSIOWATE
RODZINA: STRUSIE
GATUNEK: Struś afrykański
RZĄD: NANDU
RODZINA: NANDU
GATUNEK: Nandu południowo-amerykański
RZĄD: KAZUAROWATE
RODZINA: KAZUARY
GATUNEK: Emu
2.ZALETY PRODUKCJI DROBIARSKIEJ
1.Wysoki stopień uprzemysłowienia.
2.krótki okres odchowu brojlerów.
- Kurczęta- 36-60 dni; 1,5-3,5 kg.
- Indyki- 70-155 dni
- Kaczki- 55-77 dni
- Gęsi-152 dni
3..efektywne wykorzystanie paszy(kg paszy/kg;miesiąc)
- kurczęta- 1,9-2,3
- kaczki- 2,9-3,5
- indyki- 3,0-3,5
- gęsi- 6,5- 7
4.szybkie tempo wzrostu( liczba dni od wyklucia do 10-krotnego zwiększenia masy ciała)
- cielę- 380
- królik-39
- gęś 27
- kaczka 27
- polska gęś owsiana-13-15
- prosię 46
- jagnię 170
- kurczę 25
5.efektywne przetworzenie białka paszy na białko zawarte w tuszce(ilość kg. Paszy na wyprodukowanie 1 kg.mięsa)
- kurczęta brojlery- 4,5
- indyki brojlery- 4,7 (do 16 tyg.odchowu)
6.wysoka wydajność rzeźna
- kurczęta brojlery- 70-71%
- indyki brojlery- 75-80%
7.wysokie walory mięsa drobiowego
ZALETY:
ü niska kaloryczność,
ü łatwość i szybkość przyrządzania,
ü łatwe do podziału,
ü wysoki współczynnik strawności białka
ü stosunkowo niska cena,
ü wysokie walory smakowe i dietetyczne,
ü doskonałe do wyrobów różnych produktów garmażeryjnych
3.WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAJ KURZYCH:
1. JAJO O MASIE 60G. DOSTARCZA
- 90 kcal energii(100g żółtka-350kcal
- 100g białka-150kcal
- -25% niezbędnych doskonale zbilansowanych aminokwasów
- -wielonienasycone kwasy tłuszczowe(WNKT)
- -związki mineralne
- -13 witamin( oprócz „C”)
2.BARDZO WYSOKA KONWERSJA BIAŁKA PASZOWEGO W BIAŁKO ZWIERZĘCE
- jaja 22%
- kurczęta brojlery 17,5%
- wieprzowina 14%
- wołowina 4,5%
3.BIAŁKO JAJA KURZEGO PRZYSWAJANE JEST W 94-98%
- białko mleka 85%
- białko ziemniaków 77%
- białko wołowiny 74%
- białko strączkowych 40-60%
4.GŁOWNE KIERUNKI PRODUKCJI DROBIARSKIEJ
- Produkcja jaj konsumpcyjnych( kury,przepiórki, strusie)
- produkcja mięsa (produkcja brojlerów- kury, bażanty, kuropatwy, indyki, strusie, gołebie, kaczki, gęsi)
- produkcja pierza(w Chinach)
5.SCHEMAT ORGANIZACJI HODOWLI I PRODUKCJI DROBIU W POLSCE
wytwórnie pasz ß fermy zarodowe à zakłady wylęgowe à zakł.utyli.
wytw.pasz ß fermy prarodzicielskie.à zakł.utyl.
wytw.pasz ß fermy rodzicielskie.à zakł.utyl.
fermy towarowe
wytw.pasz ß brojlernie; stada nieśne à zakłady utylizacyjne
rzeźnie; przetwórnie à zakłady utylizacyjne
FERMY ZARODOWE-(czyste linie- rody,selekcja ptaków, praca hodowlana)
STADA SELEKCYJNE-(1 SAMIEC NA 6-14 SAMIC; 20-70 STADEK W KAŻDYM
RODZIE)
Oceniane cechy ptaka:
- masa ciała,
- szybkość opierzania,
- budowa ciała,
- dojrzałość płciowa,
- produkcja nieśna,
- tempo nieśności,
- masa jaj,
- zapłodnienie jaj
- wylęgowość piskląt
6.SCHEMAT KRZYŻOWAŃ STOSOWANYCH U DROBIU
DOSKONALONE SĄ LINIE MĘSKIE(RODY OJCOWSKIE I MATECZNE) I ŻEŃSKIE(RODY OJCOWSKIE I MATECZNE)
WYKŁAD 2- PRODUKCJA DROBIARSKA.
1.SYTUACJA NA RYNKU MIĘSA DROBIOWEGO
a).linie kur mięsnych na rynku polskim:
- flex
- f-15
- ja-57
- jv
- hubbard hi-ye
- hubbard hi-y
- co 66 500(amerykańska)
- hybro pn (holenderska)
- hybro g+ (holenderska)
- hybro pg+ (holenderska)
- ross 308 (amerykańska)
- ross 508 (amerykańska)
- ross pm3 (amerykańska)
- minibro ( z genem karłowatości)
b). linie indyków na rynku polskim:
a) typ ciężki
- hybrid converter
- hybrid euro fp
- hybrid extreme
- hybrid grude marker
- big 6
- nicholas 700
- nicholas 300
- but 8
- but9
c)linie kaczek na rynku polskim:
- astra k
- astra k1
- p 55 *p 44
- cr*ca
- w 33* w11
- w 11* w11
- kolos
- gęś kołódzka
Produkcja mięsa drobiowego ; 6 tys. Kurników fermowych (ok.1000m2)
- 2003- 863 tys. Ton
- 2004- 915 tys.ton(6%àdo góry)
- 2005- 980 tys.ton(7%àdo góry)
(w tym mięso indyków ok.25%)
EKSPORT: 2004- 130 TYS.TON
2005- 140TYS.TON
SPOŻYCIE DROBIU I JAJ ROCZNIE- W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ (W 2003r. I 2004r.)
DRÓB(KG)
JAJA(SZTUKI)
2003
2004
cyrylek12