Wykady z drobiu.doc

(298 KB) Pobierz
WYKŁAD 1

WYKŁAD 1.-KIERUNKI PRODULCJI DROBIU W POLSCE.

 

1.SYSTEMATYKA PTAKÓW:

2.ZALETY PRODUKCJI DROBIARSKIEJ


1.Wysoki stopień uprzemysłowienia.

2.krótki okres odchowu brojlerów.

-       Kurczęta- 36-60 dni; 1,5-3,5 kg.

-       Indyki- 70-155 dni    

-       Kaczki- 55-77 dni

-       Gęsi-152 dni

3..efektywne wykorzystanie paszy(kg paszy/kg;miesiąc)

-       kurczęta- 1,9-2,3

-       kaczki- 2,9-3,5

-       indyki- 3,0-3,5

-       gęsi- 6,5- 7

4.szybkie tempo wzrostu( liczba dni od wyklucia do 10-krotnego zwiększenia masy ciała)

-       cielę- 380

-       królik-39

-       gęś 27

-       kaczka 27

-       polska gęś owsiana-13-15

-       prosię 46

-       jagnię 170

-       kurczę 25

5.efektywne przetworzenie białka paszy na białko zawarte w tuszce(ilość kg. Paszy na wyprodukowanie 1 kg.mięsa)

-       kurczęta brojlery- 4,5

-       indyki brojlery- 4,7 (do 16 tyg.odchowu)

6.wysoka wydajność rzeźna

-       kurczęta brojlery- 70-71%

-       indyki brojlery- 75-80%

7.wysokie walory mięsa drobiowego

ZALETY:

ü        niska kaloryczność,

ü        łatwość i szybkość przyrządzania,

ü        łatwe do podziału,

ü        wysoki współczynnik strawności białka

ü        stosunkowo niska cena,

ü        wysokie walory smakowe i dietetyczne,

ü        doskonałe do wyrobów różnych produktów garmażeryjnych


 

3.WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAJ  KURZYCH:


1.        JAJO O MASIE 60G. DOSTARCZA

-       90 kcal energii(100g żółtka-350kcal

-       100g białka-150kcal

-       -25% niezbędnych doskonale zbilansowanych aminokwasów

-       -wielonienasycone kwasy tłuszczowe(WNKT)

-       -związki mineralne

-       -13 witamin( oprócz „C”)

2.BARDZO WYSOKA KONWERSJA BIAŁKA PASZOWEGO W BIAŁKO ZWIERZĘCE

-       jaja 22%

-       kurczęta brojlery 17,5%

-       wieprzowina 14%

-       wołowina 4,5%

3.BIAŁKO JAJA KURZEGO PRZYSWAJANE JEST W 94-98%

-       białko mleka 85%

-       białko ziemniaków 77%

-       białko wołowiny 74%

-       białko strączkowych 40-60%


 

4.GŁOWNE KIERUNKI PRODUKCJI DROBIARSKIEJ

-       Produkcja jaj konsumpcyjnych( kury,przepiórki, strusie)

-       produkcja mięsa (produkcja brojlerów- kury, bażanty, kuropatwy, indyki, strusie, gołebie, kaczki, gęsi)

-       produkcja pierza(w Chinach)

 

5.SCHEMAT ORGANIZACJI HODOWLI I PRODUKCJI DROBIU W POLSCE

wytwórnie pasz ß fermy zarodowe à zakłady wylęgowe à zakł.utyli.

wytw.pasz               ß fermy prarodzicielskie.à zakł.utyl.

wytw.pasz              ß fermy rodzicielskie.à zakł.utyl.

                                          fermy towarowe

wytw.pasz ß brojlernie; stada nieśne à zakłady utylizacyjne

rzeźnie; przetwórnie à zakłady utylizacyjne

 

FERMY ZARODOWE-(czyste linie- rody,selekcja ptaków, praca hodowlana)

STADA SELEKCYJNE-(1 SAMIEC NA 6-14 SAMIC; 20-70 STADEK W KAŻDYM

RODZIE)

Oceniane cechy ptaka:

-       masa ciała,

-       szybkość opierzania,

-       budowa ciała,

-       dojrzałość płciowa,

-       produkcja nieśna,

-       tempo nieśności,

-       masa jaj,

-       zapłodnienie jaj

-       wylęgowość piskląt

 

6.SCHEMAT KRZYŻOWAŃ STOSOWANYCH U DROBIU

DOSKONALONE SĄ LINIE MĘSKIE(RODY OJCOWSKIE I MATECZNE) I ŻEŃSKIE(RODY OJCOWSKIE I MATECZNE)

                

 

WYKŁAD 2- PRODUKCJA DROBIARSKA.

1.SYTUACJA NA RYNKU MIĘSA DROBIOWEGO

A).LINIE KUR MIĘSNYCH NA RYNKU POLSKIM:

-       Flex

-       F-15

-       JA-57

-       JV

-       HUBBARD HI-Ye

-       HUBBARD HI-Y

-       Co 66 500(amerykańska)

-       HYBRO PN  (holenderska)

-       HYBRO G+  (holenderska)

-       HYBRO PG+ (holenderska)

-       ROSS 308 (amerykańska)

-       ROSS 508 (amerykańska)

-       ROSS PM3 (amerykańska)

-       Minibro ( z genem karłowatości)

 

B). LINIE INDYKÓW NA RYNKU POLSKIM:

a)                    TYP CIĘŻKI

-         HYBRID CONVERTER

-         HYBRID EURO FP

-         HYBRID EXTREME

-         HYBRID GRUDE MARKER

-         Big 6

-         NICHOLAS 700

-         NICHOLAS 300

-         BUT 8

-         BUT9

a)                    TYP ŚREDNIO-CIĘŻKI

-       HYBRID GRUDE MARKER

-       NICHOLAS 300

-       BUT 8

-      BUT9

C)LINIE KACZEK NA RYNKU POLSKIM:

a)       TYPU PEKIN

-       Astra K

-       Astra k1

-       P 55 *P 44

b)       KACZKA PIŻMOWA

-       CR*CA

 

D) LINIE GĘSI NA RYNKU POLSKIM

-       W 33* W11

-       W 11* W11

-       KOLOS

-       GĘŚ KOŁÓDZKA

 

Produkcja mięsa drobiowego ; 6 tys. Kurników fermowych (ok.1000m2)

-       2003- 863 tys. Ton

-       2004- 915 tys.ton(6%àdo góry)

-       2005- 980 tys.ton(7%àdo góry)

(w tym mięso indyków ok.25%)

EKSPORT: 2004- 130 TYS.TON

                    2005- 140TYS.TON

 

SPOŻYCIE DROBIU I JAJ ROCZNIE- W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ (W 2003r. I 2004r.)

 

DRÓB(KG)

JAJA(SZTUKI)

2003

2004

2003

2004

Austria

17,5

17

220

225

Belgia

20

20,5

200

205

Dania

21

21,5

250

250

Finlandia

15,5

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin