Dip hummusPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.120 g grochu wloskiego,1 cebula,1 zabek czosnku,3 lyzeczki oliwy,2-3 lyzeczki pasty tahina (sezamowej),1/2 lyzeczki kurkumy,sol,2-4 lyzki soku cytrynowego.1. Groch zalac wrzaca woda i moczyc przez 8 godz.2. Groch odcedzic, nie wylewajac wody, w ktorej sie moczyl.3. Cebule i czosnek posiekac. Lekko podsmazyc w 2 lyzeczkach oliwy, dodac kurkume i odrobine wody z moczenia. Dodac groch, zalac woda z moczenia na 3 cmpowyzej poziomu grochu i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowactak dlugo, az bedzie miekki (ok. 1 godz.). Stary groch wymaga dluzszego gotowania.4. Groch odcedzic, wywar zachowac. Groch rozgniesc widelcem, wlac kilka lyzekwywaru i zmiksowac lub przetrzec przez sito. Pasta powinna miec konsystencjemajonezu.5. Przelozyc do miski, dodac sol, sok z cytryny, paste tahina i dobrze wymieszac.6. Hummus przelozyc do plaskiej miski i przybrac posiekana zielona pietruszka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 12.
aramita