Rafaello na krakersach.doc

(25 KB) Pobierz
Składniki:

Składniki:

 

Masa rafaello:

 

·         2 żółtka

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         ¾ szklanki cukru

·         2 płaskie łyżki mąki pszennej

·         2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

·         ½ litra mleka

·         25 dag masła

·         15 dag wiórków kokosowych

 

Ponadto:

 

·         2 paczki krakersów

·         5 dag wiórków kokosowych

·         listki dekoracyjne

 

Sposób wykonania:

 

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

 

Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin