Składniki:
Masa rafaello:
· 2 żółtka
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· ¾ szklanki cukru
· 2 płaskie łyżki mąki pszennej
· 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· ½ litra mleka
· 25 dag masła
· 15 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
· 2 paczki krakersów
· 5 dag wiórków kokosowych
· listki dekoracyjne
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.
afabi